Kako odabrati savršen dizajn za dom i kako izbeći neurednost?

by | January 23, 2024
Kako odabrati savršen dizajn za vaš dom i kako izbeći neurednost?

Nakon što se smiri haos renoviranja ili selidbe u novi prostor, pred vama je velika odluka – enterijer. Dizajniranje vaše “prazne table” uzbudljivo je, ali može izazvati osećaj preplavljenosti ili blage nesigurnosti. Na kraju krajeva, vaša šema će dosegnuti svaki kutak vašeg prostora, i živećete među svojim odlukama neko vreme, ako sve ide kako treba.

Kako odabrati savršen dizajn za dom: Prostor koji je estetski i funkcionalno skladan

Vaš dom trebao bi biti odraz vaše ličnosti. Uvek podstičemo ljude da integrišu elemente koji odražavaju njihove lične priče. To može biti bilo šta, od dragocenog dela umetnosti do fascinantnog komada nameštaja. Bilo da je u pitanju porodično nasledstvo ili suvenir sa putovanja, ovi predmeti unose jedinstveni karakter prostoru. Najvažniji deo je da ono što izaberete ima smisla za vaš život i priču, i unosi vašu ličnost u enterijer. Lični narativi stvaraju osećaj pripadnosti i identiteta u prostoru, čineći ga zaista ‘vašim’.

Funkcionalnost i estetika treba da se slažu

Iako izgradnja ličnog narativa u vašem domu može olakšati proces dizajniranja, takođe je važno razmotriti funkcionalnost prilikom uključivanja komada. Ključno je pronaći harmoniju između stila i praktičnosti. Na primer, prelep komad koji ne služi funkcionalnoj svrsi možda nije najbolji izbor za mali stan. Ako radite sa manje kvadratnih metara, ili čak ako je vaš dom velik, ali vi preferirate minimalistički pristup, izbegavanje predmeta koji zauzimaju prostor a ne pružaju nikakve koristi odličan je način da izbegnete nered u svom domu.

Velika skulptura ili veliki komad nameštaja može odražavati vaš lični dekorativni stil, ali ako smeta svakodnevnim aktivnostima, ograničava broj ljudi koji mogu biti na jednom mestu, ili vam sprečava da dodate druge voljene predmete, možda nije najbolje rešenje za vaš dizajn enterijera. Balansiranje funkcije i estetike osigurava da prostor nije samo vizualno privlačan, već i živ i udoban.

Dobar primer mogao bi biti ljubav prema knjigama. Ugrađene police za knjige omogućiće vam da izložite svoju dragocenu kolekciju bez zauzimanja previše podnog prostora. Takođe predlažemo razmatranje rasporeda vašeg doma. Ne zanemarujte prirodni karakter prostora. Svaki prostor ima svoju ličnost, koja je formirana uticajem faktora poput prirodne svetlosti i arhitekture.

Pretrpavanje je najgori neprijatelj stila

Naravno, postoje izuzeci od sugestija dizajnera enterijera u vezi sa funkcionalnošću i estetikom, posebno ako imate puno praznog prostora koji može primiti nasumične komade koji bi inače stvarali nered. Međutim, za većinu domova, preporučujemo “izbegavanje pretrpavanja” vaših prostorija. To neće samo naškoditi dizajnu, već bi se lako stvarao nered.

Idealan dizajn za dom: Manje je više

Manje je često više. Možete i dalje mešati komade koji su značajni, ali ostavite prostora za rast i život, pamteći da su i prazni prostori dobri, i čak mogu pomoći u isticanju već izabranih predmeta koji predstavljaju vaš stil. Zapamtite, dizajn je proces koji se razvija. U redu je da se vaš prostor menja i raste s vama. Ne bojte se eksperimentisanja i prilagođavanja tokom vremena.

Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages