Ovih 5 grešaka svi pravimo kada opremamo mali stan

by | March 12, 2024
Ovih 5 grešaka svi pravimo kada opremamo mali stan

Čak i ako se trudimo da nam enterijer bude savršen, ponekad smo skloni previdima koji mogu u potpunosti da pokvare funkcionalnost i udobnost

Mali stan: Najčešćih 5 grešaka prilikom opremanja

Svako se bar jednom suočio sa zadatkom da izabere nameštaj. Ako sledite nekoliko jednostavnih pravila  vaš životni prostor će biti i udobniji i prijatniji za oko. Hajde da analiziramo glavne greške u ovom procesu.

Nedostatak ravnoteže u dekoraciji

Česta greška je nedostatak ravnoteže u dekoraciji prostora. Na primer, previše fokusiranja na jedan deo prostorije ili nedostatak usklađenosti između boja, tekstura ili stilova može učiniti prostor neuglednim ili neprijatnim. Ravnoteža je ključna kako bi prostor delovao harmonično i estetski prijatno.

Nemate plan rasporeda nameštaja pre kupovine

Prva greška koju prave neiskusni vlasnici stanova je nepripremljenost planova i merenja. U međuvremenu, pre nego što odete u prodavnicu nameštaja, morate barem približno zamisliti šta i gde želite da postavite, da znate dimenzije prostora i lokaciju utičnica.

Postoje posebni 3D programi u kojima svako može vizuelno modelirati budući enterijer. Možete kreirati, uvećavati, pomerati objekte da biste precizno prikazali situaciju, a istovremeno razmišljate o dizajnerskim rešenjima: bojama i nezaboravnim detaljima.

Zanemarujete funkcionalnost sobe

Spektakularna, ali ne funkcionalna dnevna soba odlična je samo kada primate goste. A šta ostaje onima koji u njoj provode većinu svog slobodnog vremena  – vama?

Pre svega, vodite računa o udobnosti sopstvene kuće: kupite police, udoban sto i sofu. Elementi dekora pomoći će vam da postignete željeni utisak u enterijeru.

Zaboravljate na svrhu spavaće sobe

Krevet je glavni u ovoj prostoriji, a spavaću sobu ni u kom slučaju ne treba napuniti drugim masivnim komadima nameštaja. Spavaća soba je potrebna da biste u njoj spavali, a ostali predmeti bi trebalo da jezgrovito dopunjuju njenu pogodnost: noćni ormarići, komoda, toaletni sto.

Tehničke karakteristike kuhinje

Morate znati gde su utičnice i otvori za kanalizaciju, inače rizikujete da svoju kuhinju pretvorite u neudobnu prostoriju punu produžnih kablova. Lokacija svih fioka i unutrašnjih predmeta oko ploče za kuvanje, frižidera, sudopera – i ovo je važan detalj. Zapamtite da prvo treba kupiti frižider i pećnicu, a tek onda – kuhinjski set.

Stan je mesto gde bi trebalo da bude prijatno, a sada možete najkompetentnije pristupiti njegovom punjenju.


Borjana Božić

4595886/gettyimages