Postavljanje zavesa: Deluje jednostavno, ali ovako to rade profesionalci

by | February 13, 2024
Postavljanje zavesa: Deluje jednostavno, ali ovako to rade profesionalci

Postavljanje zavesa može izgledati jednostavno, ali zapravo je prilično komplikovano i zahteva pažnju.

Postavljanje zavesa: Profesionalni vodič za savršen izgled

Međutim, postavljanje zavesa je od presudnog značaja za stvaranje tople, prijatne i kompletne unutrašnjosti. Evo pet jednostavnih koraka:

Korak 1: Merenje

Prvo što treba uraditi je merenje. Izmerite visinu plafona i širinu prozora kako biste odredili koja veličina zavesa je prava za vaš prostor. Uvek preporučujemo izbor najduže zavese moguće kako biste prostor učinili većim. Takođe, montirajte držače zavesa šire nego što je sam prozor – produžite ih barem šest inča sa svake strane. Da biste popunili dodatni prostor i stvorili pun, luksuzan izgled, koristite dva panela zavesa ili izaberite veću širinu. Visoko i široko postavljanje zavesa čini prostor prostranijim i privlači pogled ka gore!

Korak 2: Razmotrite tkaninu i osvetljenje

Sa merama proverenim, možete preći na izbor zavese. Generalno gledano, imate tri opcije: prozirne, koje propuštaju svetlost ili zavese koje potpuno zatamnjuju prostoriju. Da biste održali dnevnu sobu svetlom i prozračnom, na primer, najbolje su prozirne ili neobložene zavese. Zavese koje potpuno zatamnjuju su idealne za spavaće sobe i kancelarije koje zahtevaju više kontrole svetla.

Što se tiče estetike, postoji beskonačno mnogo tkanina za izbor. Prirodni materijali poput lana, pamuka i konoplje daju opušteniji izgled prostoru, dok luksuzne tkanine poput baršuna deluju elegantno. Isti princip važi i za vrste nabiranja zavesa – složeni uzorci poput zgužvanih i kutijastih nabora daju klasičan, doteran dodir, dok metalni prstenovi ili “ripple fold” izgledaju opuštenije.

Korak 3: Izaberite stil zavese

Zatim, odlučite kako želite da postavite zavese. Postoje tri različite opcije koje možete izabrati. Najneformalniji i osnovni stil je zavesa sa zadnjim džepom ili zavesa sa navlakom – jednostavno provučete zavesu preko držača zavesa kroz petlju na vrhu. Dok su zavese sa prstenima podjednako jednostavne za postavljanje jer imaju metalne prstenove ušivene u vrh, mi lično bismo vas usmerili ka zavesama sa zadnjim džepom za doteraniji izgled.

Ako želite da podignete scenu još više, uvek preporučujemo upotrebu kuka za zavese ili prstenova sa zadnjim džepom i okruglih prstenova. Ovi detalji dodaju poseban pečat i često olakšavaju otvaranje i zatvaranje zavesa!

Korak 4: Izaberite hardver za postavljanje zavesa

Hardver za zavese verovatno čini veći deo izjave nego same zavese. Srećom, izbor je malo jednostavniji i na kraju se svodi na estetiku. Jedno pravilo: izaberite deblji držač za zavese sa srednjim nosačem kada radite sa debljim materijalom, poput baršuna. Za prozirne zavese i zavese od pamuka, bilo koji stil je prihvatljiv.

Što se tiče boje i završne obrade, razmislite o usklađivanju sa drugom završnom obradom u prostoru za kohezivan izgled. Na primer, izaberite mat crni držač za zavese koji se slaže sa crnom visećom lampom. Alternativno, zadržite sve osvetljenje u jednoj završnoj obradi (recimo bakarnu), a sav hardver za zavese u drugoj (mat crna) širom vašeg doma za doslednost i dodir kontrasta.

Korak 5: Instalacija!

Sada kada imate savršeno dimenzionisane materijale, vreme je za glavni događaj! Verovatno će vam biti potreban prijatelj ili partner da vam pomogne pri instalaciji.

Prvo, nanižite zavesu na šipku i držite je na mestu uz zid da biste označili odgovarajuću visinu. Zavese treba nežno da dodiruju pod – ne smeju biti naborane ili lepršati (visoke vode su neprihvatljive za dizajnere). Sa libelom u ruci, obeležite visinu olovkom na svim nosačima.

Koristeći električnu bušilicu, montirajte držače za zavese visoko i široko koristeći priložene šrafove i hardver. Zakačite zavese na šipku i stavite je u montirane držače. Ako koristite šipku za zavese sa francuskim povratkom, odvrnite središnju šipku i zakačite zavese. Kraj!

 


Borjana Božić

Suchada Tansirimas/gettyimages