Kada su neophodne, a kada se može bez zavesa?

by | November 20, 2023
Kada su neophodne, a kada se može bez zavesa

Iako nisu na prvom mestu u uređenju, zavese mogu doprineti estetici i funkcionalnosti. Ali u nekim slučajevima je bolje da idete na rešenje bez zavesa.

Postoji nekoliko vrlo dobrih argumenata da su zavese neophodne. One, naravno, stvaraju privatnost, ali takođe svojim nežnim naborima mogu učiniti linije sobe mekšima. Takođe mogu da dodaju boju i uzorak koji čine prostoriju privlačnijom. Štaviše, one mogu i da prostor učine većim nego što jeste.

Ali tu su i nedostaci. Razrešavamo ovu dilemu o zavesama u nastavku.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada su neophodne, a kada se može bez zavesa?

Kada se može bez zavesa?

Bez obzira na estetiku, nekada zavese nisu neophodne. U slučaju zaista malog i uskog prostora, postavljanje zavesa nije pametno rešenje jer može dodatno da optereti prostor. Umesto toga, možete koristiti roletne ili rimske zavese.

S druge strane, slabo osvetljene prostorije, ostavljanje prozora “golim” poziva blistavost da uđe u vaš prostor i maksimalno doprinese svetlosti prostora.

Zavese nisu pravi izbor u nekim prostorijama zbog svojih funkcija. U kuhinjama ili kupatilima, gde praktičnost nadmašuje estetiku, izostavljanje zavesa izbegava probleme vlage i održavanja, dajući prednost jednostavnosti nad privlačnošću. U prostorijama sa visokim nivoom vlage, kao što su kuhinje ili kupatila, praktičnije je odlučiti se za roletne ili kapke jer bolje podnose vlagu i lakše se čiste.

Članak se nastavlja posle reklama

Možda imate zaista fantastičan pogled iz prostorije? U tom slučaju, zavese vam nisu potrebne. Prigrlite pogled kada vam priroda daje panoramsku pozadinu. Prozori bez zavesa postaju okviri za umetnička dela na otvorenom koja se stalno razvijaju.

Kada su zavese neophodne?

Kada je u pitanju estetika, zavese uokviruju prozor što zaista dodaje privlačnost prostoriji.

Članak se nastavlja posle reklama

Mogu se postaviti od poda do plafona, što će dati iluziju višeg plafona, čineći prostoriju većom nego što jeste.

Zavese takođe mogu biti vrlo korisne za prigušivanje zvuka. Potražite modele koji mogu pomoći da apsorbuju zvučne talase čineći prostor ušuškanim i mirnim. Ovo pravi veliku razliku u spavaćim sobama u kojima želite da bude što tiše (posebno noću) i dnevnim ili trpezarijskim prostorima u kojima može biti više buke.

Članak se nastavlja posle reklama

Osim toga, zavese igraju ključnu ulogu u spavaćim sobama, obezbeđujući privatnost i blokirajući svetlost za bolje okruženje za spavanje.

Da li su zavese dozvoljene u minimalističkom stilu?

Minimalisti i dalje koriste zavese. Ipak, češće će se odlučiti za rimske zavese ili one napravljene od materijala kao što je tkano drvo. I istina je da ponekad možda neće biti od koristi ali možete se okrenuti drugim idejama za dekoraciju prozora.

Članak se nastavlja posle reklama

Imajte na umu da minimalistički enterijer treba da bude lagan i prostran, tako da je od vitalnog značaja da zavese na prozoru ne ometaju protok dnevne svetlosti. A ako se u minimalističkim prostorijama koriste zavese, one će često biti neutralne boje i imati jednostavan stil nabora.


Miljana Momirović

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus