Jednostavna i jeftina zvučna izolacija u spavaćoj sobi

by | November 5, 2023
Kako se postavlja zvučna izolacija u spavaćoj sobi

Posebno ako živite u stanu, može vam se učiniti da su zidovi kao od papira jer konstantno čujete buku. Kako se postavlja zvučna izolacija u spavaćoj sobi

Jednostavna zvučna izolacija u spavaćoj sobi

Izolacija prozora

Izolacija nije dobra samo za održavanje topline u domu, a da ne potrošite više struje, već dodavanje izolacije prozorima može značajno smanjiti prenos buke spolja.

Mnogi prozori imaju jednostruko tanko staklo koji ima nizak STC (klasu blokiranja zvuka). Pošto veća masa stakla bolje blokira buku, zamena stakla može biti dobro rešenje za zvučnu izolaciju spavaće sobe.

Tamna spavaća soba za miran san: 5 primera

Zvučna izolacija u spavaćoj sobi debelim materijalima

Slojevitost u dizajnu enterijera je još jedan savet koji može učiniti spavaću sobu prijatnom, smanjiti odjeke i blokirati buku kako biste poboljšali san. Dakle, prigrlite debele tepihe i teške zavese, koje ne samo da prirodno odbijaju zvuk, već i dobrinose mekoj atmosferi u rpsotru.

Zidne pločice

Ako tražite trajno rešenje za zvučnu izolaciju spavaće sobe i raspoloženi ste za malo renoviranje, onda bi postavljanje zidnih pločica u obliku unutrašnjih zidnih panela učinilo mnogo za blokiranje buke.

I ne, ovo ne izgleda tako loše kao što zvuči jer možete pronaći izuzetno privlačne uzorke pločica koje imitiraju drvo, mermer, kamen… – i složićete se, izgledaju fantastično.

Akustični paneli

Lepljive zidne dekorativne ploče ili plafonske obloge mogle biti dobra alternativa ako vam ne smeta način na koji izgledaju po vašoj spavaćoj sobi. Ovi materijali su posebno dizajnirani da apsorbuju zvučne talase, sprečavajući da se odbijaju od zidova i odjekuju u prostoriji.

Iako neće u potpunosti blokirati ulazak buke u prostoriju, značajno će smanjiti odjeke i ambijentalnu buku unutar prostora. To ih čini odličnim i za smanjenje spoljašnje buke ali i za zadržavanje privatnosti u spavaćoj sobi.

Vrata spavaće sobe

Jednostavno zatvaranje vrata može pomoći da se zvuk zadrži tamo gde mu je mesto, ali će biti najefikasnije ako su to vrata sa šarkama sa čvrstim jezgrom. Ako i dalje čujete TV ili razgovor kroz zatvorena vrata dok pokušavate da zaspite noću, verovatno imate šuplja vrata. Zvuk lakše putuje kroz vrata sa šupljim jezgrom, pa izaberite vrata sa čvrstim jezgrom koja su dizajnirana sa više materijala koji prigušuje zvuk.

 

Miljana Momirović

Jevgenija Zukova-Cernova/GettyImagesPlus