Spavaća soba u francuskom stilu: 9 saveta za vintidž ambijent

by | September 30, 2023
Spavaća soba u francuskom stilu

Topla i romantična spavaća soba u francuskom stilu odiše prijatnom atmosferom. Pogledajte kako da uredite svoju spavaću sobu sa pariskim šarmom.

Spavaća soba u francuskom stilu: 9 saveta za vintidž ambijent

Posteljina

Ako želite da napravite savršenu spavaću sobu inspirisanu Francuskom, moraćete da svoj krevet presvučete neutralnom posteljinom. Koji god materijal da odaberete, odlučite se za jednostavne tonove kao što su siva, svetlosiva, bela, bež, koralna ili čak terakota. Takođe, ograničite broj jastuka u krevetu – dovoljno je 4-5.

Francuski stil: 6 saveta za raskoš u domu

Krevet i uzglavlje

Krevet je jedan od najvažnijih komada nameštaja u vašoj spavaćoj sobi. Zbog toga je važno pažljivo odabrati. Opet, budite jednostavni i odlučite se za minimalistički, moderan okvir kreveta iz sredine veka. Francuzi obično izbegavaju prevelike krevete zbog ograničene veličine spavaćih soba u stanovima.

Takođe, kada su u pitanju uzglavlja, postoje 3 opcije u tipičnoj francuskoj spavaćoj sobi. Prvo, ako vaša spavaća soba ima bele zidove, možete se odlučiti za jednostavno i elegantno uzglavlje od drveta. Drugo, svoje bele zidove možete držati i bez uzglavlja, ali samo sa nekoliko jastuka i noćne lampe sa obe strane kreveta. Konačno, umesto uzglavlja, možete postaviti akcentni zid sa muralom ili tapetama što je odličan način da dodate “vau” faktor čak i sa prigušenom paletom boja.

Osvetljenje

Kada je u pitanju osvetljenje u tipičnoj francuskoj spavaćoj sobi, postoje 2 opcije. Prvo, možete odlučiti da izaberete starinski kitnjasti luster. Lusteri stvaraju žarišnu tačku u vašoj spavaćoj sobi i dodaju divan skulpturalni interes vašem plafonskom prostoru. Samo se pobrinite da pronađete odgovarajuću veličinu i oblik za svoju spavaću sobu.

Međutim, lusteri možda nisu uvek praktični, posebno u malom prostoru. Umesto toga, možete igrati sigurno tako što ćete okačiti modernu vieću lampu. Samo izbegavajte bilo koju vrstu plafonjere u vašoj spavaćoj sobi.

Dekoracija doma u pariskom stilu: Zadivljujući francuski dizajn

Zlatno ogledalo

Jedan od trikova koje su Francuzi usvojili da bi njihova spavaća soba bila svetla (osim da im zidovi budu beli), jeste dodavanje velikih ogledala na svoje zidove. Zaista, ogledala reflektuju svetlost i održavaju vašu sobu prostranom i svetlom. Zbog toga je vrlo uobičajeno pronaći veliko kitnjasto ogledalo sa pozlaćenom zlatnom završnom obradom u većini francuskih spavaćih soba.

Spavaća soba u francuskom stilu: Zavese

Tipične francuske spavaće sobe drže dugačke zavese od somota, lana ili pamuka koje izgledaju neverovatno kada se protežu na podu. Posebno su popularne dugačke somotne zavese u tamnoplavoj, tamno/svetlo sivoj, tamnozelenoj ili bež bojama.

Noćni ormarići

Kada je reč o noćnim ormarićima, ovde opet, neka bude jednostavan dizajn. Odlučite se za moderan noćni ormarić iz sredine veka koji nije prevelik u poređenju sa veličinom vašeg kreveta. Što se tiče boja, tamnobraon boja je najlepša i veoma topla. Samo pokušajte da izbegnete bilo kakve noćne ormariće sa ogledalom.

Akcentno mesto za sedenje

Ako želite da svojoj spavaćoj sobi dodate dašak francuskog stila, u svoju sobu dodajte fotelju, klupi ili stolicu. Ovo će stvoriti mali kutak za čitanje ili samo savršen beg za opuštanje. Kao i mesto za sedenje, ovo je i dodatni prostor za odlaganje i garderobu.

Umetničko delo

Ako vaša spavaća soba ima bele zidove, dodavanje nekih smelih umetničkih dela vašoj sobi daće finoću vašoj spavaćoj sobi u francuskom stilu. Francuzi vole da mešaju smela umetnička dela sa modernim nameštajem, starinskim dodacima i kitnjastim zidnim lajsnama.

Tepih za spavaću sobu

Kada su u pitanju tepisi u tipičnoj francuskoj spavaćoj sobi, postoje 2 opcije: sa ili bez. Neki Francuzi više vole da pokažu svoj prelepi drveni pod umesto da ga sakriju tepihom. Međutim, iako izgledaju prelepo, drveni podovi u francuskim stanovima čine hodanje od sobe do sobe pomalo bučnim. Zato su, ponekad, tepisi karakteristika klasičnih francuskih spavaćih soba. Što se tiče šara i boja, iako Francuzi vole svoj tepih u persijskom stilu u svojoj dnevnoj sobi, oni više vole tepih u marokanskom stilu u svojoj spavaćoj sobi.

Et voila! Sada tačno znate kako da dizajnirate prelepu spavaću sobu u francuskom stilu.


Miljana Momirović

rilueda/GettyImagesPlus