Ova dekoracija prozora ulepšava enterijer i bez zavesa

by | September 22, 2023
dekoracija prozora

Ako niste ljubitelji tradicionalnih zavesa, a želite da enterijeru dodate dozu mekoće i privatnosti, ovakva dekoracija prozora je pravi izbor.

Ova dekoracija prozora ulepšava enterijer i bez zavesa

Prozori kao fokusna tačka

Detalji nisu samo dekoracija, oni čine čitav dizajn. Arhitektura prozora se smatra dovoljnim dizajnom koji doprinosi izgledu prostorije.

Nema potrebe da dekorišete prozor, ukoliko to ne želite. Interesantan oblik ili reljefni detalji na prozoru su privlačni sami po sebi. Jednostavnost u dizajnu je stilska odluka koja može biti daleko upečatljivija od unošenja dodatne dekoracije.

Članak se nastavlja posle reklama

Posebno ako ima predivan pogled, nema razloga da se borite protiv toga, već uživajte u njemu. Eventualno možete postaviti folije za staklo kako biste se zaštitili od UV zračenja ili obezbedili privatnost.

Učinite prozor fokusnom tačkom tako što ćete koristiti pločice, tapete ili zanimljive boje zidova oko njega, što rezultira da se vaš pogled oseća kao umetničko delo.

Članak se nastavlja posle reklama

Drveni kapci za prozore

Tradicionalni drveni kapci su elegantan detalj koji ulepšavaju svaku prostoriju – od kupatila do spavaće sobe. Nude prirodnu “ventilaciju”, svetlost i fleksibilnost jer se njima može nežno manipulisati tako da odgovaraju svakoj vašoj potrebi. Zimi takođe pomažu u izolaciji i zadržavanju toplote.

Naročito ako simaju blage otvore, imaćete priliku da unesete ili se sakrijete od svetlosti dana. U prostoriju unose toplinu, dok njihov izgled može da baca zanimljive senke.

Članak se nastavlja posle reklama

Rimske zavese

Rimske zavese nude moderniju alternativu tradicionalnim zavesama, pokrivajući prozore bez zauzimanja ogromne količine prostora. Draperija od tkanine je pametna upotreba materijala i elegantno se sklapa unutar prozorskog prostora. One su zaista uvek lep dodatak svakoj prostoriji u domu. Ne samo što unose osećaj mekoće u prostor, već se koriste i za privatnost i blokiranje svetlosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako vam je potrebna maksimalna privatnost ili odbijanje svetlosti, možete koristiti modele od tkanog drveta koji se takođe jednostavno sklapaju i ne sakrivaju prelepu konstrukciju oko prozora.

Rimske zavese za prozore mogu se napraviti od tkanina koje odgovaraju vašem tapaciranju i stvaraju vezu sa tepisima, sofama, jastucima…

Članak se nastavlja posle reklama

Kratke kafe zavese

Ponekad prozori otežavaju rad u kuhinji ili uživanje u dnevnoj sobi zbog jake sunčeve svetlosti. Ipak, svetlost je neophodna za naše blagostanje, raspoloženje i iz praktičnih razloga, tako da jednostavno prekrivanje prozora nije realno rešenje.

Da biste prevazišli ovu situaciju, prihvatite novi trend dizajna enterijera – kafe zavese. Postavljaju se vrlo jednostavno na donju polovinu prozora, dok osiguravaju privatnost ali unose dovoljno svetlosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekoracija prozora: Zamrznuto staklo

Ako želite u potpunosti da zanemarite sve vrste zavesa, ali vam je i dalje potrebna privatnost, zamrznuto staklo može biti od velike pomoći. Ovo je posebno efikasan pristup za dekoraciju prozora u kupatilu (ali i za ostale prostorije) gde zavese i većina tkanina za prozore nisu uvek praktična opcija.

Dekoracija prozora u kupatilu: Kako da ulepšate prostor za opuštanje?

Članak se nastavlja posle reklama

Staklo sa uzorcima danas dolazi u nizu elegantnih rebrastih i raznobojnih modela sa kojima možete da se igrate do besvesti.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

ArchiViz/GettyImagesPlus