Kako izabrati najbolje zavese za trpezariju?

by | January 23, 2024
Kako izabrati najbolje zavese za trpezariju?

Ako ste upravo završili renoviranje svoje kuće ili izvršili promene u trpezariji, novi set zavesa će biti finalni dodir. Zavese nisu samo stvar funkcionalnosti, već i način da vaš prostor izgleda lepo i udobno.

Najbolje zavese za trpezariju: Kako ih odabrati?

Razmislite o dizajnu

Dobro odabrane zavese će neosporno dati svež izgled prostoru za ručavanje. Ključno je vizualizovati dizajn trpezarije koji želite postići i pronaći stil zavesa koji će se uklopiti u vašu viziju.

Članak se nastavlja posle reklama

Funkcionalnost zavesa

Zavese ne služe samo kao dekoracija već imaju i funkcionalnu ulogu omogućavajući kontrolu količine svetlosti koja ulazi u prostoriju. Ako želite dodatnu privatnost, jednostavno zatvorite zavese.

Moderan izgled zavesa

Započnite pretraživanjem interneta kako biste pronašli stil zavesa koji vam se sviđa. Bez obzira da li je to tradicionalni ili moderan stil, postoji mnogo slika koje vas mogu inspirisati.

Članak se nastavlja posle reklama

Tipovi zavesa za trpezariju

Postoje različiti tipovi zavesa koje možete odabrati. One se mogu držati ili pustiti niz prozor, a takođe imaju različite vrste završetaka u zavisnosti od vrste držača za zavese koji koristite.

  • Ukrasne zavese ili volani: Ovi tipovi zavesa se obmotavaju oko šipke za zavese i koriste se za dekoraciju gornjeg dela prozora. Postoji nekoliko načina kako ih možete postaviti, a najčešći je da se postave u sredini šipke i sa obe strane prozora.
  • Valance ili visuljak: Ovo je kratki komad tkanine koji visi ispred šipke, prekrivajući je. Dodaje mekoću, uzorak i boju. Visuljak se pričvršćuje za šipku pomoću zakački ili džepa za šipku.
  • Cornice ili ukrasne gornje obloge: Cornice su kutijasti visuljci napravljeni od iverice. Obično su ili prebojeni ili prekriveni tkaninom. Ako želite da izgleda stilizovano, možete ih kombinovati sa drugim tretmanima prozora poput zavesa ili roletni.
  • Roman shades (rimske roletne): Ovi prozorski tretmani su jednostavni paneli koji se uklapaju u okvir prozora i mogu se podizati i spuštati. Iako su rimski roletni prilično jednostavni, doprinose sofisticiranom izgledu trpezarije.

Članak se nastavlja posle reklama

Ideje za najbolje zavese za trpezariju

Trpezarija je prostor gde se porodica i prijatelji često okupljaju. Pravilan izbor zavesa doprineće završenom izgledu trpezarije, uz mogućnost upravljanja količinom svetlosti koja ulazi u prostor. Evo nekoliko ideja za najbolje zavese u trpezariji:

  • Jednostavan dizajn: Držite stvari jednostavnim, ali to ne znači da neće izgledati lepo. Usklađivanje boje zavesa sa zidovima dodaje dodatni vizuelni element trpezariji, bez drastičnih promena.
  • Izbor boje: U većoj prostoriji sa velikim prozorima, boja zavese može značajno uticati na dekor. Boje zavesa mogu postati naglašene ukrasne tačke celokupnog enterijera, zavisno od vaših inspiracija i vizija.
  • Usklađivanje sa bojama prostorije: Obratite pažnju na tip prostorije. Ako je vaša trpezarija uređena kontrastnim bojama, zavese u istim tonovima će upotpuniti celokupni izgled prostorije.

Članak se nastavlja posle reklama

Izbor pravih zavesa za trpezariju je važan korak ka postizanju elegantnog i udobnog prostora. Razmislite o dizajnu, funkcionalnosti i stilu koji želite postići. Proučite različite tipove zavesa i prilagodite ih svojim preferencijama. Kombinujte boje i uzorke pažljivo kako biste postigli harmoničan izgled trpezarije. S pravim izborom zavesa, vaša trpezarija će dobiti finalni dodir elegancije i stila.


Borjana Božić

Phiwath Jittamas/gettyimages