Ovako se sprečava kondenzacija na prozorima – kažu eksperti

by | November 10, 2023
Ovako se sprečava kondenzacija na prozorima

Osim što može izazvati zdravstvene probleme, kondenzacija na prozorima brzo dovodi do pojave buđi. U nastavku pogledajte jednostavna rešenja protiv vlage.

Iako mnoga tradicionalna rešenja nisu estetski prijatna, stručnjaci su objasnili pet saveta kako se zaustavlja kondenzacija na prozorima bez ugrožavanja estetike ili funkcionalnosti.

Ovako se sprečava kondenzacija na prozorima – kažu eksperti

Kada tražite rešenja, ključno je razumeti osnovne uzroke kondenzacije na prozorima. Ovo se formira kada postoji razlika u temperaturi i vlažnosti između unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha, što znači da se vlaga u toplom i vlažnijem unutrašnjem vazduhu kondenzuje na hladnoj površini prozora.

Članak se nastavlja posle reklama

Povećajte ventilaciju

Jedan od najefikasnijih načina za borbu protiv kondenzacije ne prozorima je poboljšanje protoka vazduha. Redovno otvaranje prozora tokom dana omogućava vlažnom vazduhu da izađe, a svežem, suvom vazduhu da cirkuliše.

Štaviše, prostorije koje su prirodno bogate vlagom, kao što su kupatila i kuhinje, mogu imati koristi od izduvnih ventilatora ili aspiratora.

Ako radije ne biste otvarali prozore tako često, korišćenje stojećeg ventilatora za cirkulaciju vazduha u prostoriju takođe može pomoći da se poboljša protok vazduha. Prozorski ventilator može pomoći u cirkulaciji vazduha, uklanjajući vlagu iz vazduha u blizini vaših prozora.

Članak se nastavlja posle reklama

Na kraju, otvorite roletne i zavese tokom dana. Ovo omogućava vazduhu da slobodno cirkuliše i smanjuje šansu da se vlaga kondenzuje na prozorima.

Stabilna temperatura

Održavanje konstantne temperature u vašem domu može sprečiti da se topli vazduh susreće sa hladnim površinama, što je primarni uzrok kondenzacije.

Članak se nastavlja posle reklama

Da biste održali stabilnu unutrašnju temperaturu, preduzmite mere za održavanje toplote u prostorijama, uključujući zatvaranje vrata kako biste zadržali toplotu. Upotreba termalnih zavesa može pomoći da se zadrži toplota u zatvorenom prostoru tokom zime, smanjujući uticaj hladnog vazduha na unutrašnju površinu prozora.

Vlažan vazduh

Kondenzacija na prozorima se može javiti zbog visoke vlažnosti u vašem domu. Kao rezultat toga, jedno od najefikasnijih rešenja za smanjenje kondenzacije je upravljanje nivoom vlažnosti u vašem domu

Članak se nastavlja posle reklama

Područja sa stalno visokom vlažnošću, kao što su kupatila i blizu prozora, mogu zahtevati odvlaživače vazduha jer u suprotnom se može razviti buđ. Koristite odvlaživač da održavate vlažnost na 45-55% vlage.

Izolacija prozora

Dobra izolacija doma može značajno da spreči kondenzaciju. Obezbeđivanje adekvatne izolacije u oblastima kao što su potkrovlje i zidovi može smanjiti uticaj temperaturnih razlika.

Članak se nastavlja posle reklama

Prozori sa dvostrukim ili trostrukim staklom pomažu da se smanji kondenzacija tako što održava unutrašnje staklo toplijim što sprečava stvaranje vlage. Ova izolacija minimizira rizik od stvaranja kondenzacije na unutrašnjem staklu. Takvi prozori su takođe energetski efikasni i pomažu u smanjenju buke.

Pored toga, nanošenje folije za prozore može pomoći u izolaciji prozora i smanjenju gubitka toplote, minimizirajući kondenzaciju.

Roletne i zavese takođe mogu pomoći u izolaciji vaših prozora. Noću zatvorite zavese ili roletne kako biste stvorili zaštitnu barijeru između prozorskog stakla i toplog vazduha u zatvorenom prostoru, pomažući da se spreči kondenzacija.

Članak se nastavlja posle reklama

Kondenzacija na prozorima: Biljke mogu pomoći

Neke sobne biljke mogu da smanje kondenzaciju, kao što je biljka zmija, bostonska paprat ili mirni ljiljan jer apsorbuju vlagu iz vazduha i regulišu vlažnost.

Postavite ove biljke strateški na problematična područja, kao što su blizina prozora gde preovladava kondenzacija, kako biste pomogli u apsorpciji viška vlage iz vazduha.

Međutim, neke biljke u zatvorenom prostoru oslobađaju značajnu vlagu koja može povećati kondenzaciju, pa budite sigurni da odaberete samo biljke sa manje vode, jer bi u suprotnom korišćenje biljaka za smanjenje kondenzacije moglo biti kontraproduktivno.

Članak se nastavlja posle reklama

Prekomerno zalivanje biljaka takođe može dovesti do kondenzacije, pa je važno pronaći pravu rutinu zalivanja za svoje lisnate prijatelje.


Miljana Momirović

Nickbeer/GettyImagesPlus

Tags: