Tuš u malom kupatilu – samo ovako je izvodljivo

by | December 21, 2023
Tuš u malom kupatilu

Tuševi sa staklenim vratima odišu luksuzom ali u prostoru malih dimenzija ume biti izazovan. Evo kako da tuš u malom kupatilu zapravo funkcioniše.

Tuš u malom kupatilu – samo ovako je izvodljivo

Ne samo da tuš odaje otmeni utisak, već je i praktičan. Ipak, ključno je da tuš u malom kupatilu odgovara raspoloživom prostoru, tako da smo prikupili stručne smernice koje će vam biti potrebne pre same odluke o renoviranju kupatila.

Veličina tuša

Ukoliko planirate postavljanje tuša u kupatilo, vredi da pre svega imate u vidu dimenzije jer je poželjno da bude što prostraniji.

Članak se nastavlja posle reklama

Standardna veličina tuša je 150x100cm i obično se nalazi u kupatilu 4-6m2. Prema građevinskom kodu, najmanja veličina tuš kabine može biti 80x80cm ali se ne preporučuje da idete ispod 90x90cm za optimalan dizajn i praktičnost.

Tuš u malom kupatilu – položaj

Kada razmišljate o rasporedu, ne morate uzeti u obzir samo ukupne dimenzije kupatila i veličinu samog tuša, već i prostor između tuš kabine i drugog nameštaja. Za lak pristup, ostavite najmanje 2m ispred tuša kako biste zadržali funkcionalnost.

Imajte na umu da je prema građevinskom kodu 60cm minimalni prostor koji treba da dozvolite ispred ulaza u tuš. Međutim, preporučuje se da imate najmanje 80cm čistog podnog prostora od prednje ivice nameštaja, uključujući tuš, do bilo kog suprotnog elementa za kupatilo, zida ili prepreke.

Članak se nastavlja posle reklama

Tuš vrata

Odabrana vrsta vrata za tuš utiče na to koliko je čisto i otvoreno kupatilo – i može biti od presudnog značaja ukoliko imate nedostatak prirodne svetlosti. Odlučite se za prozirna klizna vrata ako je vaš prostor ograničen jer pokretna vrata zahtevaju više prostora.

Vertikalni prostor

Razmišljajte vertikalno kada imate u vidu prostor koji vam je neophodan za montiranje tuša, kao i druge dimenzije. Tuš bi trebalo da ima minimalnu visinu od poda do plafona od 200cm.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali imajte na umu položaj glave tuša i ukupan dizajn tuš kabine. Glava tuša ne bi trebalo da bude niža od 190cm kako biste zadrćali udobnost dok se kupate.


Miljana Momirović

Bombaert/GettyImagesPlus