Najkorisnija pravila za opremanje dnevne sobe

by | December 22, 2023
Najkorisnija pravila za opremanje dnevne sobe

Dnevna soba je mesto susreta svih članova porodice i prijatelja. Veoma je važno stvoriti prijatnu, prijatnu atmosferu koja pogoduje komunikaciji i opuštanju. Stoga, opremanje dnevne sobe zahteva da obratite pažnju na nekoliko važnih tačaka – evo šta savetuju dizajneri enterijera.

Opremanje dnevne sobe: Jednostavna pravila

Ne preterujte sa stvarima i dekoracijom

Često u dnevnoj sobi čuvamo sve što se ne uklapa u druge prostorije u kući. A to obično znači da prostor dnevne sobe zatrpavamo visokim ormarima i brojnim komodama. Oslobodite se nepotrebnih stvari. Ako još uvek nemate dovoljno mesta za skladištenje, kupite zatvorenu, koncizni garderober, mada je uvek bolje rešenje komoda.  Idealno bi bilo da dnevna soba bude oslobođena ovakvih teških predmeta i da pokušate da u nju postavite samo promišljen dekor na upadljivom mestu. Nepravilna organizacija i skladištenje stvari mogu pokvariti čak i najuspešniji enterijer.

Svetli zidovi su uvek dobro rešenje

Zidovi su osnova enterijera. U svetloj prostoriji biće više svetlosti, vazduha, soba će izgledati veće. U ovoj opciji moguće je igrati se bojama nameštaja, tekstila i dekora, dodati zanimljive predmete. Kada je osnova unutrašnjosti svetla, vrlo su male šanse da napravite grešku, preopterećujući prostoriju.  Ako je površina neujednačena, koristite teksturiranu boju.

Dajte novi život starom nameštaju

Nemojte žuriti da bacite stari nameštaj. Često je dovoljno jednostavno da prefarbate okvir, zamenite ručke ili dodate interesantne nogare. Možete dobiti neobičnu, naglašenu komodu ili sto koji izgledaju odlično.

Uvedite različite tipšove osvetljenja za lep ambijent

Šta može biti ugodnije od svetlosti vatre? Napravite lažni kamin ili organizujte kutak sa ukrasnim ili mirisnim svećama. Ovakva topla atmosfera je savršena za dnevnu sobu. Dodajte podnu lampu, okačite svećnjak. Ne zaboravite  da električna rasveta koju koristite takođe može da ima topao ili hladan prizvuk. Pogodno je da birate toplo osvetljenje, stvoriće dodatnu udobnost i atmosferu opuštanja. Hladno svetlo je najbolje ostaviti za radno okruženje.

Koristite drvo za opremanje dnevne sobe

Drvena tekstura će oživeti prostor, učiniti da izgleda skuplje i otmenije. Ali pokušajte da koristite prirodno drvo, a ne print. Ponekad je dovoljno da ubacite policu ili stočić za kafu.

Osvežite tekstil

Dnevna soba je mesto gde možete dati sebi oduška i igrati se sa dezenom i tekstilom.  Slobodno dodajte ukrasne jastuke, podmetače, prostirke  kojima ćete ukrasiti staru sofu ili stolice. Zamenite zavese. Ovakvi dodaci danas uopšte nisu skupi.

Zelenilo u domu

Ne zaboravite na mikroklimu u sobi. Sobne biljke su odlične za prečišćavanje vazduha u stanu i održavanje optimalnog nivoa vlažnosti. Ali ne idite predaleko sa brojem saksija, kako ne biste pretvorili sobu u botaničku baštu.

 

 


Borjana Božić

Ester-K/gettyimages