Kako da malo kupatilo od 4m2 izgleda veće?

by | November 30, 2023
Kako da malo kupatilo od 4m2 izgleda veće

Skoro da može u džep da stane ali to je – što je. Ipak, postoje trikovi kako da učinite da malo kupatilo od 4m2 bude privlačno i funkcionalno.

Kako da malo kupatilo od 4m2 izgleda veće?

Ukoliko počinjete od nule, pre svega bi trebalo imati na umu raspored ali čak i u već dizajniranom kupatilu postoji nada da konačno postane udobno.

Vodovodne instalacije na jednom zidu

Bez greške, najefikasniji način da dizajnirate kupatilo od 4m2 jeste da sve vodovodne instalacije postavite na jedan zid. Idealan raspored podrazumeva (od vrata ka zidu) prvo lavabo, zatim toaletnu šolju i na kraju kadu ili tuš kabinu. Ovo je efikasno upotreba podnog prostora i omogućava da toaletna šolja ne bude baš prva stvar koju ćete videti kada otvorite vrata kupatila.

Osim što smanjuje troškove, ovakav raspored u kupatilu pruža više prostora.

Kupatilo od 4m2: Kada ili tuš

Kada je reč o kadi ili tušu, trebalo bi da uzmete u obzir vaše potrebe i funkcije koje će imati kupatilo. Istina, kada će verovatno zauzeti više prostora ali ukoliko je to vaša preferencija, ne biste trebali da je sebi uskraćujete (naravno, ukoliko imate dovoljno mesta za nju). S druge strane, ako se pak odlučite za tuš, montiranje staklene ploče, umesto vrata, uvek je pametnija opcija jer štedi prostor i čini ga vizuelno većim.

Prostor za odlaganje

Skladištenje je izuzetno važno u kupatilu jer iako vam se čini da imate svega par kozmetičkih proizvoda, ukoliko ih ostavite izloženim, vizuelno će doprineti neurednom izgledu prostora. Zbog toga vaše malo kupatilo može izgledati još manje nego što jeste.

Ulaganje u prostor za odlaganje je neophodno. Možete se odlučiti za pletene korpe koje ćete postaviti u ugao ili iskoristiti prostor ispod umivaonika. Montiranje polica u kupatilu doprineće da podne površine ostavite prohodnim i jednostavno iskoristite vertikalan prostor.

Vizuelno veći prostor

Postoji nekoliko trikova uz koje malo kupatilo od 4m2 može izgledati veće. Pre svega, svetle boje doprinose osećaju prostranosti ali nećete pogrešiti ni sa crnim kupatilom jer pruža dubinu i intrigu. Farbanjem plafona u boju zidova takođe dobro radi posao jer zamagljuje ivice prostora i čini da se osećate manje kao u kutiji.

Montiranje ogledala (poželjno sa ormarićem) reflektuje svetlost i stvara okruženje koje je svetlije i čini se većim.

Vrata kupatila

Istina je da viseći organizeri na vratima kupatila nisu tako šarmantni ali možete pronaći model koji odgovara vašem stilu – viseće pletene korpe su uvek korisne za odlaganje sitnica. Osim toga, prostor iznad vrata je dragocen za čuvanje peškira, hemije, aparata za stilizovanje i drugih kabastih stvari koje možete zatvoriti iza vrata ormarića.

Peter_visual/GettyImagesPlus