10 saveta za dekoraciju kako biste imali kuću kao iz časopisa

by | November 30, 2023
10 saveta za dekoraciju kako biste imali kuću kao iz časopisa

Dekoracija je uvek u stalnom pokretu, posebno za one koji uvek pronalaze vreme za promenu jastuka, pomeranje nameštaja, obnavljanje posteljine ili recikliranje komada kako bi im se dao drugi život.

Dom kao iz časopisa: 10 korisnih saveta

Ako ste u ovoj grupi, ovi saveti će vam pomoći da postanete pravi stručnjak i postignete izgled kuće kao iz časopisa. Ako niste, sigurno će vam se dopasti dekorativna strana nakon čitanja ovog članka.

Sa vašim DNK

Znaćete da ste završili sa dekoracijom vaše kuće kada, osim što liči na one koje se pojavljuju u ovom odeljku, osećate vašu prisutnost, vidite vaš trag, i kada nije samo lepa već i vaša. Čak i ako ste zadužili dekoratera, zadržite sebi završnu reč i uključite fotografije, uspomene sa putovanja, mapu koja vas podseća na detinjstvo…

Okačiti zavese

Zavese su finalni dodir svakog enterijera i svakako najstilizovaniji dodatak. U stanju su da transformišu prostor svojom prisutnošću, a istovremeno imaju i velike praktične kvalitete (pružaju privatnost, štite naš nameštaj od sunca, izoluju…), zbog čega su uvek dobrodošle kod kuće. Nemojte žuriti sa njihovim izborom, opustite se, ostavite ih za kraj i razmislite da postoji jedna koja nosi vaše ime. Pronalaženje te savršene zavese je vaš dekorativni zadatak meseca.

Kombinovanje više od tri boje

Boja je moćno oružje u dekoraciji enterijera, pod uslovom da se koristi na pravi način. Iako obično preporučujemo da se ne koristi više od dve ili tri nijanse u istom prostoru, mislimo da je došlo vreme da se prekrši ovo pravilo i da budete smeli, ali ne gubite stil.

Tkanine i tapete kao iz časopisa

Tkanine i tapete su adut svakog dizajnera enterijera. Dekorativni saveznici koji pretvaraju prostor koji je prosečan u onaj sa stilom, čak i ako taj stil nije po vašem ukusu. Na zidovima ili oblačeći ključne i sporedne komade prostora, uvek postižu ono što žele, čak i dajući drugi život starom stolcu ili sofi.

Artistički dodir

Slike, fotografije, skulpture… Umetnost je uvek dobrodošla u domu i trebala bi imati posebno mesto u vašim prostorijama, uključujući i kupatilo i terasu. Međutim, pri integrisanju sa ostalim elementima, potrebno je pronaći mu strategično mesto, koje može ići od časnog mesta do elegantnog ugla. Ako pravite kompoziciju, budite oprezni i trudite se održavati određenu harmoniju.

Dati ulogu jednom komadu

Kako se upuštate u dekoraciju, postajete hrabriji, manje predvidljivi. Više ne tražite (samo) da sve ide u harmoniji i poštuje proporcije, već da prenese emocije. Možete odabrati komad nameštaja, poput ovog kauča od Sancala, zavese od poda do plafona koje će vas naterati da podignete pogled, fotelju toliko originalnu koliko i posebnu…

Uvesti XXL komad

Čak i ako nemate previše metara. Bili to glavni komadi prostora ili ne, veliki komadi nameštaja i dodaci privlače pažnju na pozitivan način, pružajući dodatni karakter i ličnost. Fotelje, stolice, plafonske lampe, pomoćni stolovi, kreveti… Ne bojte se njihove moći i izvucite im sve iz njih, pravilno ih kombinujući. Ipak, budite dosledni i prilagodite broj XXL elemenata dimenzijama prostora.

Koristiti jednu (ili dve) lampu

Svetlo je uvek saveznik u dekoraciji, zato nakon izbora opšte rasvete, treba obratiti pažnju na stojeće i stolne lampe, jer, pored toga što završavaju osvetljavanje prostora, pomažu u stvaranju atmosfere, ističu određene elemente, olakšavaju nam svakodnevni život i koriste uslove prostora. Volite ih i koristite ih bez straha, jer ako vam se ne sviđaju na tom mestu, možete ih promeniti.

Sakriti se u ‘tajni’ kutak

Vaš dom treba imati poseban kutak gde možete biti vi. Možete ga pronaći u kupatilu, spavaćoj sobi, u mrtvom prostoru ispod stepenica ili čak usred dnevnog boravka. Ne treba vam puno da ga učinite udobnim – dobar naslonjač ili fotelja, podupirač za noge, pomoćni sto, lampa, vaza sa cvećem…

Detalji koji prave razliku

Izgleda da ste već završili, a zatim shvatite da ne znate gde da okačite peškire ili ostavite rolnu toalet papira? Ovo je jedan od aspekata koje obično zanemarujemo, a da nismo svesni da su neophodni kako bismo stvorili udoban dom, tako da život u njemu ne bude izazov svaki dan. Organizujte i pobedićete.

 


Borjana Božić

Plan A Office/gettyimages