Uska kuhinja i najbolja rešenja za njeno opremanje

by | February 5, 2024
Uska kuhinja i najbolja rešenja za njeno opremanje

Mali prostori imaju svoja pravila, a dizajneri enterijera ih dobro poznaju. Kada su u pitanju male kuhinje, posebno ako imaju uzak tlocrt, članovi dizajn studija Brákara će nam objasniti najčešće teškoće i kako ih prevazići.

Uska kuhinja: Kako je najbolje organizovati?

Evo šest čestih problema i saveta za njihovo rešavanje:

1. Optimizacija prostora

Prva ključna stvar kod dizajniranja male kuhinje je optimizacija prostora. Cilj je efikasno iskoristiti svaki kvadratni centimetar, prioritet dajući funkcionalnosti kako bi se garantovala efikasna upotreba ograničenog prostora. To uključuje pažljivo planiranje rasporeda elemenata, kao i korišćenje inovativnih rešenja poput ugradnih ormarića, polica ili kliznih vrata kako bi se maksimizirao prostor za skladištenje bez žrtvovanja estetike.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Postizanje ravnoteže između estetike i funkcionalnosti

Važno je postići harmoničnu ravnotežu između estetike i funkcionalnosti. Dizajn treba biti vizuelno privlačan, ali istovremeno visoko funkcionalan. Prilagoditi dizajn preferencijama klijenta uz pravila koja usklađuju estetiku i funkcionalnost. Na primer, odabirom modernih, multifunkcionalnih aparata koji se savršeno uklapaju u dizajn može se postići ovaj balans.

3. Maksimiziranje prostora

Iako fizičko proširenje male kuhinje može biti ograničeno, fokus treba biti na maksimiziranju postojećeg prostora. Implementacija inteligentnih strategija omogućuje najbolje iskorišćenje dostupne površine, pametno koristeći svaki kutak. To može uključivati vertikalno korišćenje zidova za viseće elemente, integraciju multifunkcionalnih ostrva ili stolova koji se mogu koristiti i za pripremu hrane i za obrok.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Odabir nameštaja i aparata

Sve, od nameštaja do aparata, mora biti pažljivo odabrano. Nameštaj treba biti pravilne veličine i kapaciteta, a aparati kompaktni i prilagođeni dostupnom prostoru. Važno je razmotriti izbor frontova, završnu obradu, boje, dizajn, kao i odabir aparata prilagođenih ograničenom prostoru. Uz to, moguće je razmotriti modularni nameštaj koji se može prilagoditi promenama potreba.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Minimalistički stil

Prema članovima Brákara Studija, stil male kuhinje trebao bi biti minimalistički. To pomaže u stvaranju osećaja prostranosti. Visualna pojednostavnjenost je ključna, a minimalistički pristup pomaže u postizanju ovog efekta. To uključuje smanjenje nepotrebnih ukrasa, upotrebu neutralnih boja i jednostavnih linija kako bi se prostoru dao prozračan i čist izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Efikasna strategija osvetljenja

Konačno, jednako važna je i “efikasna strategija osvetljenja”. Osvetljenje treba doprineti osećaju prostranosti. Razmatranje rasvete ispod visećih elemenata i minimalističkih svetiljki može pridoneti ovoj strategiji. Takođe, korišćenje reflektirajućih površina poput stakla ili sjajnih materijala može dodatno poboljšati osvetljenje i stvoriti dojam većeg prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

in4mal/gettyimages