Kuhinja otvorena ka ulazu: Kako je dizajnirati?

by | January 31, 2024
Kuhinja otvorena ka ulazu: Kako je dizajnirati?

Ako vam se čini originalnom ideja da kuhinja bude otvorena prema ulazu, to ima mnogo prednosti.

Kuhinja otvorena ka ulazu: Predlozi za dizajn

Ali kako optimalno organizovati ovaj multifunkcionalni prostor? Evo nekoliko saveta.

Minimalistički dekor u kuhinji otvorenoj ka ulazu

Da bi kuhinja bila u skladu sa dekorom ulaza i da bi se očuvala funkcionalnost oba prostora, izaberite minimalistički dekor. Na strani kuhinje, koristite zatvorene ormariće kako biste sakrili lonce i druge kuhinjske alatke, čime ćete očuvati urednost radne površine. Razmislite o sakrivanju kućnih aparata, poput frižidera i veš mašine. Odaberite indukcijsku ploču i nape sa ultra-ravnom i elegantnom konstrukcijom. Takođe, razmotrite postavljanje nižih komada nameštaja kako biste smanjili osećaj zagušenja pri ulasku u dom.

Na strani ulaza, pazite da kaputi, torbe i obuća ne zauzimaju prostor u kuhinji. Postavite odgovarajuće odlaganje kako bi svakočije stvari imale svoje mesto. Ako postavljate vešalice za kapute, vodite računa da ne preopterećuju prostor kako biste očuvali čist estetski izgled.

Jedinica za odlaganje koja ima dvostruku namenu u kuhinji i hodniku

Ako vaša kuhinja gleda na ulaz, stvorite kontinuitet između ova dva prostora koristeći komad nameštaja koji nudi potrebno odlaganje za loncima i namirnicama na strani kuhinje, dok sa strane ulaza pruža prostor za odlaganje kaputa, korpi i obuće. Ova vrsta nameštaja može razdvojiti prostore bez da deluje pritiskajuće, jer kuhinja ostaje otvorena.

Kao lakšu opciju za korišćenje nameštaja kao pregrade, postavite nizak komad nameštaja na strani kuhinje i naslonite se na njega, sa strane ulaza, mali klupski sto kako biste udobno mogli da sednete i skinete obuću. Razmotrite klupu sa odlagalištem ispod za dodatni prostor za odlaganje.

Kuhinja otvorena ka ulazu: Izaberite centralno ostrvo 

Da biste stvorili toplu atmosferu pri ulasku u vaš dom, razmislite o instalaciji centralnog ostrva u otvorenoj kuhinji. Ostrvo strukturira prostor i poziva ljude da dođu, oslonite se i razgovarate sa osobom koja priprema obrok. Moguće je podići ostrvo kako biste sakrili tehnički deo kuhinje.

Razlikujte prostore korišćenjem boja

Da biste efikasno razdvojili kuhinju i ulazni prostor, može biti zanimljivo igrati se bojama zidova, kuhinjskim nameštajem, ali i podovima. Razmislite o postavljanju kuhinje sa karakterom kako biste postavili ton od ulaza. Odaberite lepu nijansu, koja se može pojaviti u malim dodirima boja i u ostalim delovima vašeg doma. Što se tiče podova, možete ostati u kontinuitetu da vizuelno proširite prostor ili stvoriti razgraničenje sa različitim podovima.

Postavite pregradu ili stakleni krov između ulaza i kuhinje

Jedna od teškoća koja može nastati sa potpuno otvorenom kuhinjom prema ulazu je održavanje urednosti. Da biste rešili ovaj problem, delimitujte kuhinjski prostor pomoću pregrade ili staklenog krova. Pregrada će vam omogućiti da odvojite prostore bez potpunog zatvaranja, omogućavajući prirodno svetlo da cirkuliše, dok stvara neodoljiv šarm i skriva male kuhinjske tajne od pogleda onih koji ulaze u vaš dom. Stakleni krov, sa industrijskim izgledom, takođe može služiti kao lagana pregrada između dva prostora, poboljšavajući dekor iz ulaza.

Sledite ove savete kako biste stvorili funkcionalan, estetski prijatan prostor ako razmišljate o postavljanju kuhinje otvorene prema ulazu.

Borjana Božić

in4mal/gettyimages