Otvorene kuhinje: Greške koje treba izbegavati za moderan izgled

by | March 11, 2024
Otvorene kuhinje: Greške koje treba izbegavati za moderan izgled

Svetla, prijateljska, praktična, otvorena kuhinja je popularna! I dalje je neophodno izbeći neke greške prilikom njegovog rasporeda.

Otvorene kuhinje: Izbegnite greške koje će vas koštati lepog izgleda

Razgraničenje prostora, optimizovano skladištenje, izbor osvetljenja, fokus na osnovne stvari za uspešno postavljanje ove tople kuhinje.

Otvorenoj kuhinji ne nedostaje šarma: ona pruža utisak veličine, dodaje svetlost i čak vam omogućava da uživate u gostima dok kuvate. Međutim, važno je imati na umu nekoliko grešaka koje treba apsolutno izbegavati kako biste pravilno dizajnirali otvorenu kuhinju u kojoj je prijatno živeti.

Nemojte ograničavati prostor vaše otvorene kuhinje

Sa otvorenom kuhinjom, bolje je strukturirati prostor: u koju god prostoriju da se vaša kuhinja otvara, uverite se da je svaki prostor dobro vizuelno ali i funkcionalno definisan.
Kako definisati otvorenu kuhinju bez pregrađivanja? Ne postoji nedostatak opcija:

  • Igrajte se bojom, bilo na zidovima ili na nameštaju.
  • Postavite različite podne obloge u kuhinjskom delu i okolini.
  • Postavite stakleni krov, paravan ili čak bar, centralno ostrvo ili policu da biste vizuelno identifikovali svoju otvorenu kuhinju.

Ne uzimajte u obzir dekor sobe ka kojoj je kuhinja otvorena

Iako je u otvorenoj kuhinji dobro razgraničiti prostore, takođe je neophodno stvoriti lepu harmoniju između njih. Nameštaj i dekoracija vaše otvorene kuhinje mora stoga savršeno da se uklopi u estetiku prostora u koji se otvara, bilo da je to dnevna soba, ulaz, hodnik ili čak spavaća soba, trpezarija. Učinite da materijali, boje ili čak ukrasni predmeti reaguju jedni na druge kako bi stvorili prekrasan kontinuitet između prostora.

Sprečite širenje mirisa

U svojoj otvorenoj kuhinji nećete kuvati samo dobre kolače, ponekad ćete kuvati ribu ili karfiol, koji imaju mnogo manje prijatne mirise.

Da biste sprečili da se ovi loši mirisi šire po dnevnoj sobi, trpezariji i brzo po celoj kući, izaberite ili da postavite rešo prema prozoru (što nije uvek moguće) ili da se odlučite za efikasnu napu . Kada birate svoju haubu, ne zaboravite da proverite da li je što tiša, kako ne biste mirisne smetnje zamenili zagađenjem bukom.

Prostor za skladištenje smanjuje potencijalni vizuelni nered

U otvorenoj kuhinji, nered nije u prilog. To je svakako prva stvar koja će se videti u vašoj dnevnoj sobi, vašoj trpezariji, vašem ulazu ili bilo kom drugom susednom prostoru.
Kako to izbeći? Uz pomoć dobro dizajniranog kuhinjskog skladišta ! Pre svega, napravite inventar svojih lonaca, posuđa, malih aparata i drugih kuhinjskih dodataka kako biste odredili količinu skladišta koja će vam zaista biti potrebna. Cilj? Biti u mogućnosti da zadržite čistu radnu površinu šta god da se desi!

Centrano ostrvo nije neophodno

Centralno ostrvo je primamljivo, praktično i lako za upotrebu, čini se da je neophodno za otvorenu kuhinju… Međutim, sve zavisi od površine vaše kuhinje: generalno ne preporučujemo instaliranje centralnog ostrvo u kuhinji manje od 15 m2. Ako imate dovoljno veliku kuhinju i možete da smestite centralno ostrvo, uverite se da ono ima proporcije prilagođene raspoloživom prostoru: ostavite između 90 cm i 1 metar svuda oko vašeg ostrva za nesmetanu i udobnu cirkulaciju.

Zanemarivanje osvetljenja u kuhinji

Ovo je jedan od elemenata koji nas tera da se odlučimo za otvorenu kuhinju: prirodno svetlo! Neka lako cirkuliše u vašoj kuhinji, bez blokiranja otvora.

Ali prirodno svetlo nije dovoljno, veštačko osvetljenje je očigledno veoma važno. Možemo vam samo savetovati da kombinujete funkcionalno osvetljenje ispod zidnih jedinica i haube za udobno kuvanje i mekše ambijentalno osvetljenje iznad vašeg bara ili centralnog ostrva, u vidu lepih visećih svetiljki. Imajte na umu da će vam osvetljenje takođe pomoći da strukturirate prostor u vašoj otvorenoj kuhinji!


Borjana Božić

undefined undefined/gettyimages