Kako dizajnirati malu kuhinju: 5 primera bez greške

by | March 25, 2024
Kako dizajnirati malu kuhinju: 5 primera bez greške

Kuhinja uvek ostaje pravi protagonist domaćih prostora, gde se odvija većina dnevnih aktivnosti. Možemo je opisati kao jednostavno mesto gde se priprema hrana, ali je i okruženje za doček prijatelja, ćaskanje, rad i opuštanje. Ali kada je u pitanju dizajniranje malog prostora, lako je naići na neke greške.

Kako dizajnirati malu kuhinju bez greške?

Postoje različite potrebe: s jedne strane estetske, a s druge funkcionalne koje ne uspevaju uvek savršeno da se poklope, zbog ograničenja veličina. Stoga je to pravi izazov dizajna koji zahteva kreativnost i pre svega kompetenciju. Ponekad je dovoljno samo nekoliko trikova da se prostor maksimalno optimizuje.

Kuhinja integrisana u prostor

Izbor između kuhinje otvorene prema dnevnom boravku ili odvojene je potpuno ličan, ne postoji ispravno ili pogrešno. Ako želite zatvorenu kuhinju, a dimenzije su male, postaje važno da je vizuelno integrišete sa glavnim okruženjem, kako biste uvećali i dali prostor prostorima. Možete koristiti klizne sisteme napravljene po meri ili pregrade od lakih gvožđa i stakla, koji ne zauzimaju mnogo prostora i mogu da se sakriju ili otkriju u zavisnosti od njihove upotrebe.

Projekat po meri: Mora da se iskoristi svaki centimetar

Projekat po meri je fundamentalan, posebno u malom prostoru. To čini kuhinju što funkcionalnijom na operativnom nivou, povećava njen kapacitet za skladištenje i organizaciju i kombinuje prijatan efekat sa estetske tačke gledišta. Na primer, zidne jedinice pune visine mogu biti umetnute u hromatskom kontinuitetu sa zidovima kako bi se eliminisalo njihovo vizuelno prisustvo, ali maksimizirali njihov kapacitet, kolica za kontejnere koji se mogu izvući da koriste i širine do 15/20 cm, LED osvetljenje integrisano u nameštaj i osvetljenje oprema u okruženju.

Aparati: Ugrađeni su bolji

Izloženi uređaji riskiraju da budu glomazni i da naruše životnu sredinu. Bolje je imati ih ugrađene, kako bi se stvorio integrisan i harmoničan efekat. Zatim postoje kompaktna rešenja, posebno funkcionalna u malim sredinama. Na primer, mašina za pranje sudova sa smanjenom širinom i visinom za dodavanje kontejnera, kompaktna pećnica sa pultom koja omogućava prisustvo fioke za pribor za jelo, jednostubna sa frižiderom i integrisane rerne ako nije moguće obezbediti više kolona.

Kako dizajnirati malu kuhinju sa ostrvom?

Radne ploče su fundamentalne: planirajte što je moguće veću dužinu, ali nemojte forsirati prisustvo ostrva koje riskira da uguši mali prostor. Zamislite umesto radnog stola, koji vam omogućava da dobijete čak 40/50 cm u dubini u poređenju sa tradicionalnim ostrvom, ili kolica na točkovima.

Ne prepustajte detalje slučaju

Ne potcenjujte proučavanje detalja kao što su ručke i integrisani sistemi otvaranja kao što su žljebovi, potisnici, linearne i prilagođene ručke. Ovi elementi se dobro uklapaju i ne stvaraju diskontinuitet. Spušteno postolje takođe pomaže da se poveća prostor za skladištenje i vertikalne površine na vizuelnom nivou.

 


Borjana Božić

4595886/gettyimages