Retro kuhinja u vašem domu: Kako je napraviti?

by | March 20, 2024
Retro kuhinja u vašem domu: Kako je napraviti?

Retro kuhinja možda asocira na staro, ali nikada ne izlazi iz mode! Sa svojim pastelnim i pop bojama, svojim prirodno toplim nameštajem, svojim starinskim ukrasnim dodacima, ova moderna kuhinja pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih ostaje bezvremenska.

Retro kuhinja: Najlepši primeri i korisni saveti

Otkrijte listu osnovnih stvari koje treba usvojiti za vrhunsku retro kuhinju.

Nostalgično kako i treba, retro kuhinja je ponovo u enterijerima! Modernija od vintage kuhinje i dekorativnija od minimalističke kuhinje. U kuhinjski prostor unosi pastelne i pop boje, omekšane, obrađene oblike i autentične materijale. Inventivnim oponašanjem stila koji je nekada bio popularan, retro kuhinja se briljantno prilagođava primeni uravnoteženog dekora.

Boje za retro kuhinju

U retro kuhinji, paleta boja koja se koristi kreće se od mekih tonova do više pop boja. Da biste uspešno stilizovali svoju retro kuhinju, prvo morate da se osvrnete na deceniju koju pokušavate da reprodukujete. Kuhinja će tako biti pastelna kada je u pitanju vešto plagiranje duha pedesetih godina prošlog veka: zelena kuhinja, slamnato žuta kuhinja, nebesko plava kuhinja… S druge strane, ako vam se dopada estetika 70-ih, pop a blistave nijanse će biti neophodne. Kuhinja od terakote ili čisto narandžasta, poput kuhinje zelene jabuke, savršeno će se uklapati u stil sedamdesetih.

Hromatska paleta retro stila će verovatno biti ugrađena koliko na fasade odabranog nameštaja, tako i na deo zida u farbama ili tapetama kako bi se dala više doslednosti prostoru. Mali šareni retro aparati za domaćinstvo, kao i viseća svetla iznad centralnog ostrva mogu biti ukrašeni ovim dodirima boja koje su simbol ovog veoma željenog stila.

Retro kuhinja: Koji nameštaj odabrati?

Prvobitno, retro stil crpi svoj izvor inspiracije od 30-ih do 70-ih… Ali za svaku deceniju, njen nameštaj! I kuvanje nije izuzetak od ovog pravila. Za kuhinju u stilu pedesetih , kuhinjski nameštaj će poželjno biti u lepoj pastelnoj formi ili tamnom drvetu kao što je orah za elegantnu atmosferu kao prioritet. Komoda u stilu 1940-ih sa mermernom pločom, mrežasta komoda za izlaganje neusklađenog posuđa, bela viseća ostava, komadi koji se nalaze na buvljim pijacama mogu da se pozovu u srce ovog starosvetskog dekora kako bi mu uneli još više ukusa.

Za kuhinju u retro stilu 60-ih ili 70-ih , nameštaj će pre svega imati više pop i originalnu hromatsku paletu. Narandžaste ili zelene, braon ili žute fasade, kuhinja sedamdesetih nije nimalo stidljiva. Što se tiče materijala, ako se tamno drvo uvek pokaže kao saveznik – bez obzira na deceniju, lakirani nameštaj će imati svoje mesto na strani peći kako bi garantovao auru napravljenu sedamdesetih godina.

Kakav dekor odgovara retro kuhinji?

Da biste usavršili retro stil ove kuhinje, ništa bolje od dodataka sa velikim dekorativnim potencijalom! Prvi detalj o kome treba voditi računa? Jela. Više ćemo voleti posuđe koje se nalazi na buvljacima ili sa potpuno pop akcentima za urednu retro kuhinju. Lonci od kamena, mali pastelni aparati u stilu pedesetih, drvene tacne i drugi mali starinski dodaci istaći će otvorene police i niše u kuhinji kako bi pojačali retro atmosferu prostora.

Još jedan detalj koji će verovatno obezbediti retro estetiku ove sobe: tekstil. Karirani stolnjak , zavese od džempa, mali naborani jastučići za postavljanje na stolice… Za dekor koji se više drži estetike 60-ih, tu i tamo stavite nekoliko oštrih dodira: čajnik u stilu šezdesetih , rasvetu i sat sa pop i pikantnim linijama… Da biste pronašli ove ukrasne detalje simbolične za retro stil, još jednom obratite pažnju na sezonske buvljake ili pretražite ormare naših baka i deka da biste pronašli REtki biser.

Postoji više mogućnosti za stvaranje nekih uspešnih nagoveštaja ovom bezvremenskom stilu. Dokaz u slikama sa našim prekrasnim inspiracijama za uspešnu retro kuhinju…


Borjana Božić

brizmaker/gettyimages