Minimalistička kuhinja: Izbegnite najčešće greške

by | March 16, 2024
Minimalistička kuhinja: Izbegnite najčešće greške

Minimalističke kuhinje postaju sve popularnije zbog svog čistog i urednog izgleda, ali postoji nekoliko uobičajenih grešaka koje mogu učiniti da vaš prostor izgleda hladno i bez duše umesto toplo i pozivajuće.

Minimalistička kuhinja: Izbegnite najčešće greške

Evo nekoliko grešaka koje treba izbegavati i kako ih ispraviti:

Korišćenje samo neutralnih boja

Moderne kuhinje mogu varirati od neutralnih nijansi do živahnijih boja, ali se potonje često smatraju nepoželjnim u svetu minimalizma. Međutim, izbegavanje boja može učiniti da prostor izgleda sterilno.

Ova kuhinja se smatra minimalističkom iako su zidovi lakirani u duboku zelenu boju! Još uvek deluje čisto i moderno, ali ima dušu. Bež kuhinja može izgledati elegantno, ali treba je upariti sa pravim tonovima i dodatkom boje kako bi zadržala vizuelnu privlačnost i udobnost. Važno je birati visokokvalitetne, trajne materijale poput mermera, ručno izrađenih pločica i kvalitetne stolarije.

Minimalistička kuhinja koja nema lični pečat

Prostor koji odiše ličnošću ne mora uvek delovati hladno i neosobno, već može ići ruku pod ruku sa minimalizmom. Ključ je dodavanje šarma putem osnovnih elemenata vaše minimalističke kuhinje, umesto korišćenja mnogo predmeta za dekoraciju.

Minimalistička kuhinja ne mora delovati hladno i neosobno. Bogati, prirodni materijali stvaraju dubinu karaktera i toplinu koja prevazilazi samo površinski sjaj. Jedinstveni drveni teksturi, dinamični prirodni kamen i elegantno izrađeni detalji mogu podići kuhinju iz isluženog u vanvremensko. Razmislite o upotrebi zellige pločica za njihov jedinstveni finiš, bogatim materijalima za kuhinjske elemente i slično, što će prostoru dati zemljani i dinamičan izgled.

Izostavljanje dekoracije u potpunosti

Ipak, kuhinjski pultovi i zidovi zaslužuju pažnju. Umetnost nikada ne sme biti poslednja misao u domu, što je još važnije kada je u pitanju minimalistički dizajn kuhinje koji ne deluje hladno ili bez duše.

Lauren Lerner, dizajner enterijera i osnivač Living with Lolo, takođe se slaže da prirodni materijali poput kamena i drveta mogu “udahnuti toplinu”, ali su neki dekorativni “dodaci” važni kako bi se izbegao hladan završetak. “Dodajte ličnost korišćenjem živopisnih dodataka ili umetničkih dela,” preporučuje Lauren. Čak i uključivanje jedne ili dve unutrašnje biljke može ublažiti oštre linije pločastih materijala, na primer. Takođe, pametno postavljen prostirka za kuhinju i dekorativni lustriji mogu omekšati prostor.

I skladišni prostor treba da izgleda lepo

Skladištenje je skladištenje, zar ne? Pogrešno. Kuhinjsko skladištenje je evoluiralo i više nije dosadno. Nevidljiva kuhinja je jedno, ali ako nije lepo uređena kako bi odisala ličnošću i toplinom, onda ne funkcioniše.

“Postignite harmoničnu kombinaciju jednostavnosti i šarma birajući upečatljivo osvetljenje, dodajući lične detalje i održavajući prostorije bez nereda uz pametna rešenja za skladištenje,” nastavlja Lauren. Mudro birajte opremu za vašu minimalističku kuhinju kako biste osigurali da se uklapa u okolinu i skrila esencijalne predmete, dodajući elegantnu privlačnost. Iako su gornji ormarići kritikovani kao zastarelo kuhinjsko skladište, dopada nam se rattan završna obrada u ovoj kuhinji, koja dodaje teksturu dok pametno stvara više prostora za male aparate i čaše za martini.


Oleksandr Shcherban/gettyimages