Kuhinja u potkrovlju: Dovoljno mesta uprkos kosom krovu

by | March 15, 2024
Kuhinja u potkrovlju: Dovoljno mesta uprkos kosom krovu

Veliki prostor za skladištenje uprkos kosom krovu! Ova kuhinja u centru Osla ispunjava sve želje svojih stanara zahvaljujući dizajnerki Sol N. Nielsen.

Kuhinja u potkrovlju: Lep i funkcionalan dizajn

Koliko god kosine na plafonu stvarale atmosferu, mogu biti izazovne. Posebno ako se nalaze u kuhinji koja je već prilično mala. Ali uprkos, ili možda baš zbog tog izazova, Sol N. Nielsen, dizajnerka i osnivačica norveškog studija L’appartement, osmislila je genijalan koncept kuhinje za mladi par koji uključuje red i prilagođeni visoki orman direktno ispod kosog plafona. Uz to, uzeto je u obzir i ostrvo, koje pored željenog prostora za skladištenje, takođe sadrži prostor za sedenje i čak frižider za vino.

Šta čini ovu kuhinju posebnom?

Sol N. Nielsen je zaista mogla da se izrazi dizajnirajući ovaj stan u srcu Osla. Ne samo zato što je tavanica nedavno proširena po zahtevu trenutnih stanara i povezana sa stanom ispod, već i zato što je par dao dizajnerki potpunu slobodu. Imali su samo želje za novu kuhinju. Iako oboje puno putuju i stoga ne provode mnogo vremena kod kuće, želeli su potpuno opremljenu kuhinju sa visokokvalitetnim, vrlo posebnim električnim uređajima poput frižidera za vino, ostrva i, pre svega, mnogo prostora za skladištenje.

I iako izgleda gotovo nemoguće realizovati sve te zahteve u tavanici kao što je ova, Sol N. Nielsen je uspešno savladala izazov tako što je sve tačke smestila u ostrvo, čak ga opremivši i prostorom za sedenje.

Međutim, dizajnerka se mnogo više brinula oko transporta teške mermernje ploče, koja je morala da se prenese na šesti sprat bez lifta. “To zaista nije bilo lako,” kaže ona, osvrćući se više nego oprezno. Ali trud se isplatio. Tamno siva Pietra Gray mermerna ploča, koja služi kao radna površina za ostrvo, kao i za red i pripadajući zaštitni zid, savršeno se uklapa sa mikrocementnim podovima, koje je Sol N. Nielsen izabrala uniformno za sve prostorije kako bi očuvala “loft karakter”. Prirodni hrastovi frontovi prilagođenog visokog ormara i pastelno siva nijansa reda i ostrva, koji, poput cementnog poda, prolazi kao crvena nit kroz druge delove dupleks stana i ispunjava ih toplinom i udobnošću. Ko zna, možda će stanari otkažu jedno ili dva putovanja u budućnosti kako bi uživali više vremena u svojim novo dizajniranim zidovima!

Kuhinja u potkrovlju: Kako dizajnirati?

Iako su svojstvene i puno zamki, tavanice su veoma popularne, uglavnom zato što kosine mnogim stanarima pružaju osećaj sigurnosti i zaštite. Nije važno da li je u pitanju tavanica sa “škarpom”, u kojoj kosine dosežu do poda, ili tavanica sa “koso”, u kojoj kosine – kao što ime sugeriše – počinju na približno visini kolena. I iako oba zvuče zastrašujuće na prvi pogled, pogotovo pri instaliranju kuhinje, kosine u kuhinji pružaju niz prednosti. S jedne strane, kosine su posebno apsorbujuće zvukove i apsorbuju dosadne buke poput zveckanja posuđa ili žuborenja vode iz slavine.

Osim toga, prostorije ispod krova obično su opremljene velikim i čak nekoliko prozora, tako da dolazna svetlost čini osvetljenje tokom dana gotovo nepotrebnim. Ipak, treba uzeti u obzir i veštačko osvetljenje – idealno u obliku zidnih svetiljki – kako kuhinja ne bi delovala previše tamno i stisnuto u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Da bi kuhinja izgledala još prozračnije, možete koristiti svetle boje za zidove, kao i za kuhinjske elemente i staklene elemente poput vitrina ili frižidera za vino. Kada je u pitanju najvažnije pitanje, prostor za skladištenje, možete ili dobiti pomoć stručnjaka u planiranju i izradi kosih ormara i ćoškastih ormara ili koristiti otvorena rešenja za police koja možete sami prilagoditi veličini. To znači da se svaki centimetar do kosog krova može potpuno iskoristiti.


Borjana Božić

ismagilov/gettyimages