Minimalističke kuhinje: 5 zanimljivih primera

by | February 9, 2024
Minimalističke kuhinje: 5 zanimljivih primera

Kuhinje su najzahtevnije prostorije u svakoj kući; moraju da prihvate nered, zbrku i čišćenje podjednako.

Minimalističke kuhinje: Prikazujemo 5 zanimljivih primera

To su prostori gde se družimo, radimo, odgajamo decu, kuvamo i još mnogo toga, tako da je lako da postanu previše zauzeti. Maksimalisti mogu voleti da napune svoje kuhinje umetnošću i sitnicama, farbajući kabinete u svakojakim bojama, ali možete lako stvoriti minimalističku kuhinju. Razmislite o boji, linijama vida i neredu – razmislite o “garaži za gedžete” da biste sakrili ružne aparate, učinite da vaše odlaganje bude efikasnije kako ne biste morali da imate kabinete na vrhu i umesto toga možete imati otvorene police, i budite rigorozni u tome šta zaista treba da bude unutra.

Minimalistička kuhinja nikako ne mora biti bela, zapravo pronaći ćete jedan primer ispod koji je zelena i roze elegantna dizajn.

Jednostavne i moderne minimalističke kuhinje

U Bruklinskoj kući Atene Calderone, kuhinja je jednostavna i moderna. Ona kaže: “Ako odlučite da eliminišete gornje kabinete kao što sam ja uradila, zadržite tu minimalističku osećajnost. Otvorene kuhinjske police lako mogu izgledati zbrkano, zato ih ostavite prozračnim na vrhu. Koristite svetlu teksturiranu žbuku ili boju kao platno na koje se dekorativni predmeti mogu istaći, a funkcionalni predmeti, poput haube, nestaju. Tamni donji ormarići takođe će se povući, fokusirajući vaš pogled na komade koje ste odabrali da prikažete.”

U kuhinji sa visokim plafonima u sukuski Emma Milne-Watson, moderni Bulthaup ormarići sa vrhom od svetlog Carrara mermera i pripadajućim ostrvom na metalnim nogarima nalaze se pored iznošenog trpezarijskog stola preuređenog od starog hrastovog vrata. Drveni parket u ribljoj kosti – poreklom iz šatua i nabavljen od francuskog trgovca starinama – vodi do poda od istrošenih terakota pločica u zavidno dobro organizovanoj ostavi. Vintage zidne lampe od Retrouvius-a i viseći lusteri od Hector Finch-a dopunjuju konkavno ogledalo sa Ardingly Antiques Market-a.

Kuća u Londonu Keri Franses je veoma miran prostor, a kuhinja je minimalna koliko je to moguće. Keri je sama osmislila raspored Bulthaup kuhinje, opredelivši se za potpuno beli izgled. Topli prirodni tonovi i teksture parketa proizvođača Oak Artisans omekšavaju celokupan izgled.

Antikvni mesarski blok, nabavljen iz Galerije BR u Tetburyju, pruža interesantan teksturalni kontrast sa elegantnim radnim površinama od Carrara mermera i savremenim ravno-frontnim jedinicama obojenim u boji “Clay Pale” od Little Greene-a u ovoj kući u Londonu. Slikarski simboli Manola Ballesterosa, postavljeni na gornjim policama, takođe su iz Galerije BR.

Stan arhitekte Kima Wilkie-a je san minimaliste, a kuhinja je opremljena belim jedinicama i radnim površinama i sudoperom od nerđajućeg čelika, u “B3” dizajnu od Bulthaup-a.

 

Borjana Božić

Alexey Yaremenko/gettyimages