Boje koje se ne slažu sa zelenom u enterijeru: Saveti za uspešne kombinacije

by | March 16, 2024
Boje koje se ne slažu sa zelenom u enterijeru: Saveti za uspešne kombinacije

Kada je u pitanju stvaranje savršene unutrašnje palete sa zelenom bojom, važno je izbegavati određene kombinacije koje mogu učiniti da prostor izgleda dosadno ili neharmonično.

Boje koje se ne slažu sa zelenom u enterijeru

Stručnjaci upozoravaju da neke boje jednostavno ne idu dobro uz zelenu, ali postoji način da se ove kombinacije ipak ostvare na uspešan način.

Izbegavajte druge zelene boje

Kada su u pitanju dve boje koje ne treba koristiti zajedno, stručnjaci ističu različite nijanse zelene boje. Nijanse poput sivkasto zelene, maslinaste zelene, i tamno zelene, iako svaka za sebe ima svoju lepotu, mogu zajedno stvoriti konfuzan vizuelni dojam. Umesto toga, stručnjaci predlažu korišćenje zemljanih tonova kako bi zelena delovala toplije i dobrodošlo.

Umesto crvene birajte drvene tonove

Iako je kombinacija crvene i zelene boje poznata u prazničnoj dekoraciji, ona nije najbolji izbor za svakodnevno uređenje enterijera. Umesto toga, koristite zelenu kao dodatak u prostoru gde dominiraju drveni tonovi, kako biste stvorili osećaj spoljašnjeg unutar prostorije.

Bela je bolja opcija od žute

Iako mnoge boje idu uz žutu, zelenu boju možda treba izbegavati, posebno ako eksperimentišete sa svetlijim nijansama žute boje. Dekoracija neutralnim bojama je najjednostavniji način da se stvori unutrašnjost koja će trajati. Razmislite o kombinovanju zelene sa nežnijim tonovima kako biste osigurali da kombinacija nikada ne izgleda zastarelo ili čudno.

Boje koje se ne slažu: Ljubičasta i zelena nisu dobar izbor

Kada su zelena i ljubičasta boja preterano živopisne i kada se koriste prekomerno, mogu delovati preopterećujuće. Obično je teško pronaći boje koje idu uz ljubičastu, pa je najbolje koristiti je u kombinaciji sa neutralnim tonovima poput bež i krem boje. Umesto toga, razmotrite zelenu u kombinaciji sa breskvastom bojom.

Ova kombinacija stvara prijatan kontrast, spajajući tople i hladne tonove na harmoničan način. Breskvasta boja omekšava intenzitet zelene, dodajući toplinu i dubinu prostoru. Ove boje evociraju osećaj harmonije i mira, podsećajući na bujnu baštu okupanu blagim sunčevim svetlom. Ova kombinacija boja je veoma svestrana i može se uklopiti u različite stilove dizajna, od modernog minimalizma do eklektičnog šika.


Borjana Božić

Victoriia Kovalchuk/gettyimages

Tags: