Moderan enterijer: 5 saveta za momentalno lepši ambijent doma

by | March 9, 2024
Moderan enterijer: 5 saveta

Uređenje enterijera u modernom stilu ne podrazumeva samo izbor podnih i zidnih obloga, nameštaja i rasvete koja je u trendu, već i kreativnost da od svih tih elemenata na kraju dobijemo skladan ambijent koji će zadovoljiti naše estetske kriterijume.

Saveti za moderan enterijer:

Živopisni ambijent

Drvo, opeka i metal predstavljaju kombinaciju koja se gotovo uvek viđa u loftovima, međutim, ona može da se upotrebi i u stanovima manje kvadrature jer uvek kreira zanimljivo okruženje. Ako se tome pridoda i upečatljiva rasveta, poput predimenzioniranih visilica, kao i komadi nameštaja u pastelnim nijansama, rezultat će biti ambijent koji je uvek u trendu.

Udobno i uredno

Kada je reč o nameštaju najbolje je odabrati ugaonu garnituru s delom na izvlačenje, koji će dobro doći ako poželite da se lepo opružite dok gledate TV ili u slučaju da vam treba dodatno mesto za spavanje. Ako imate prostora i želite da postavite veliki orman uz zid, vodite računa da ne budu svi elementi zatvoreni – otvorene police s dekorativnim predmetima učiniće ovaj kabasti komad lepšim i dinamičnijim.

Svetlo i prozračno

Hodnici su vrlo često prenatrpani cipelarnicima i vešalicama, pa nije ni čudo što deluju mračno i skučeno. Rasteretite ih! Naravno, to znači da ćete u spavaćoj i dečjoj sobi morati da imate veliki plakar za odlaganje garderobe, a u hodniku samo manju konzolu sa fiokom za ključeve i ostale sitnice. Za oblaganje poda najbolje je izabrati keramičke pločice u svetloj, neutralnoj boji ili u imitaciji teraco poda. Dodatni detalj: više manjih ogledala na zidu, ili npr. fiksiranih na metalnu šipku kao što je to ovde slučaj.

Transparentna podela za moderan enterijer

Moderni stanovi uglavnom su uređeni po principu otvorenog prostora, dakle dnevni boravak, trpezarija i kuhinja su jedna celina. Ukoliko želite da ih vizuelno odvojite, možete to uraditi nekim komadom nameštaja ili čak i nižim zidom. U ovom slučaju, napravljena je staklena predgrada čija je donja polovina obložena drvenom pločom na koju je postavljen TV. Ovakvim poduhvatom prostor je ostao prozračan, transparentan i s dovoljno prirodne svetlosti u trpezarijskom delu.

Moćne sitnice za moderan enterijer

Nijedan enterijer neće biti potpuno skockan ukoliko ga ne začinite detaljima poput lampi, jastučića, ukrasnih predmeta.


Borjana Božić

Peter_visual/gettyimages