Pariski stil čini enterijer sofisticiranim i apsolutni je favorit

by | March 7, 2024
Pariski stil: Sofisticiran i elegantan

Pariski stil uređenja je zaista spektakularan. Visoki plafoni, visoki prozori, urezani ukrasi (“moulures”), mermerni kamini, riblja kost parket, i zidne obloge (“boiseries”) – pariski stanovi imaju zaista šarmantne arhitektonske detalje.

 Bezvremen pariski stil

Da biste postigli ovaj izgled u svom domu, ne morate biti milioner, živeti u prelepom Haussmannian zdanju na Rive Gauche, niti dekorisati svoj dom neprocenjivim antikvitetima.

Šta je pariski stil uređenja?

Parižani su prilično moderni kada je u pitanju dizajn enterijera. Dok cene svoje klasične, istorijske stanove smeštene u centru grada, oni savladavaju taj klasični i savremeni miks i stalnu ravnotežu između dizajna i antikviteta. I čak iako obožavaju dizajnerski nameštaj, antikvitee i savremenu umetnost, nema ničeg upadljivog u pariskim šik enterijerima. Jednostavnost se ceni; umetnost je često velika i jedinstvena, ili je jednostavno nema, a nameštaj ima prostora da diše.

Arhitektonski elementi pariskih stanova

Tipičan pariski stan imao bi bele zidove, zidne obloge od poda do plafona, stari riblja kost parket, visoke prozore, ponekad duple prozore sa gvozdenom terasom, ukrase (“moldings”) i mermerne kamine kako u dnevnoj sobi, tako i u spavaćim sobama.

Pariski stil: Paleta boja

U tipičnom pariskom stanu, zidovi su generalno okrečeni u belo. Bela boja omogućava isticanje detalja istorijskih ukrasa i dobijanje što više prirodne svetlosti. Da biste dodali kontraste i dubinu prostoru, duboke boje poput plavo-sive, bež-sive, sive i crne ponekad se koriste na zidu ili na vratima.

Dragoceni tonovi kao što su smaragdno zelena, safirno plava, rubinsko crvena, ametistički ljubičasta ili čak citrin žuta takođe igraju ulogu. Ove boje treba da budu akcenat poput fotelje, sofe, jastuka ili lampe. Ovi dragoceni tonovi odlično se slažu sa riblja kost parketom, belim zidovima i zidnim oblogama pariskih stanova.

Podne obloge

Da biste rekreirali ovaj pariski stil dekoracije u svom domu, trebaće vam parket. Od riblje kosti i chevrona, preko parqueta de Versailles, Bordoa, do Chantillyja, možete birati između različitih parketnih šara. Možda bih preporučio izbegavanje mozaik parketa koji izgleda malo zastarelo.

Osvetljenje

Luster je čarobni dekorativni komad pariskog stila. Svi pariski stanovi imaju jednu od ovih sjajnih lepotica. Možete birati između različitih stilova: lusteri srednjeg veka, kristalni lusteri ili moderniji komadi osvetljenja.

Ako vaš dom već ima veoma klasične i ukrašene ukrase, zidne obloge od poda do plafona i parketne podove, može biti interesantno dodati savremeniji luster kako bi se izbalansirali stariji, više antikvitetni komadi. Bez obzira na izbor, bićete iznenađeni kolika razlika može da se postigne zamjenom običnog osvetljenja lusterom.

Stil nameštaja

Parižani savršeno ovladavaju veštinom mešanja klasičnog sa savremenim i dizajna sa antikvitetima. U najboljim pariskim enterijerima, periodi i stilovi se mešaju zajedno – porodični nasledjeni komadi, pronađeni vintage predmeti, suveniri sa putovanja i savremeni nameštaj – za stil koji je zaista ličan. Savremeni komad pomaže da se izbalansiraju više antikvitetni arhitektonski detalji pariskih stanova. Međutim, moderni pariski enterijer nije pretrpan ni prenaglašen.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao da bolje razumete pariski stil (pariski šik) i kako da ga postignete u svom domu. Sada možete početi da primenjujete ove savete kako biste stvorili prefinjeni i elegantni pariski ambijent u vašem prostoru.


Borjana Božić

Tohid Hashemkhani/gettyimages