Nova antika: Trend koji vraća pravu eleganciju u enterijer

by | March 5, 2024
Nova antika: Trend koji vraća pravu eleganciju u enterijer

Da li ste ikada pomislili da biste mogli imati bistu Sokrata pored kamina, Veneru u svojoj biblioteci ili stubove Partenona na stolu?

Nova antika: Ovako izgleda prava elegancija

Trend Nova antika dokazuje da u dekoraciji ništa nije nemoguće! Elegantan i mitološki, neo-anticka inspiracija osvaja naše domove, ali ih nikada ne pretvara u dosadni muzej.

Dovoljno je povući blago iz prošlosti kako bismo stvorili sadašnjost, što je velika klasična tema u svetu dizajna – i umetnosti uopšteno. Ali poslednjih meseci, mašina za putovanje kroz vreme čini se da je otišla u preveliku brzinu. Zaustavila se oko 4. veka pre nove ere. Ako su Platon i njegov prijatelj Sokrat mogli inspirisati mnoštvo modernih filozofa, zašto stubovi Partenona i ikonične arkade Foruma ne bi mogli učiniti isto za naše dizajnere?

Dekor antike za veličanstven efekat

Apsolutno elegantan, ovaj trend nazvan Nova antika nije rezervisan samo za dizajn koji je van dosega prosečnog čoveka. Kulturno nasleđe antike tako je preoblikovano na manje kolosalni način od strane buntovnih dizajnera koji preusmeravaju kodove jednog vremena čiji je arhitektonski stil ponekad impresivan i može zastrašiti svojom veličinom… i cenom.

Dekolonizovana antika takođe se poziva na sto s nestašnim španskim studijom DOIY i njihovom kolekcijom “Hestia”. Ime je dobila po grčkoj boginji vatre i domaćinstva, ova raznovrsna grupa malih predmeta sjajno uzima oblik arene za činiju, spartanskog vojnika za sveću ili stuba Partenona za planinu složenih čaša. Idealno za sto koji dobija izgled banketa po Platonu!

Nova antika inspiriše dizajnere

Jer nemoguće je uspešno odati počast dekoru tog perioda bez spominjanja temeljnih mitova filozofije. Grčki brend Sophia Enjoy Thinking učinio je to svojim lepim asortimanom predmeta koji uspešno pozdravljaju kulturno nasleđe Grčke antike i oživljavaju ga – između ostalog – kroz likove Homera ili Sokrata u bisti lako integrisanoj u dom. Ako grupe vaza, ogledala, vrčeva i čaša oživljavaju svojim estetskim izgledom leitmotivs antike, fasade i grandiozne kolonade u prvom planu, statua ostaje najživlji simbol ove povezanosti sa grčko-rimskom antikom. Ona pokazuje svoju besmrtnu mudrost uključivanjem na tanjir ili plakat, prikazivanjem svoga nezaboravnog tela na otvaraču za boce ili polici. Tako svakodnevni predmeti postaju umetnička dela…

Ovaj trend definitivno daje novu dimenziju uređenju enterijera, spajajući prošlost i sadašnjost na način koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages

Tags: