Ovako najlakše možete pronaći svoj idealan stil dekoracije doma

by | February 7, 2024
Ovako najlakše možete pronaći svoj idealan stil dekoracije doma

Vaš način dekoracije doma može puno reći o vama kao osobi. Pitanje je da li to govori ono što želite. Lako je posegnuti za trendovima koje vidite na internetu i pokušati replicirati izbore dizajna vaših omiljenih influensera, ali ako zaista želite da vaš dom prikazuje ko ste, važno je da odvojite vreme da pronađete svoj lični dekorativni stil.

Kako pronaći svoj idealan stil dekoracije doma?

Baš kao i kada je u pitanju vaša garderoba, pronalaženje stila zahteva malo razmišljanja i zdravu dozu isprobavanja. Ali kada uložite trud da stvorite prostor koji zaista izgleda kao vi, pronaći ćete mnogo više radosti i ponosa u svom domu.

Naučiti šta volite i ne volite kada je u pitanju dekor je kontinuirani proces, ali ako se pitate odakle početi, započnite sa sledećim koracima.

Razmislite o svojim interesovanjima van dekoracije

Jedan od najboljih načina da odredite koje stilovi dekora vam se dopadaju zapravo nema veze sa dekoracijom uopšte. Da biste dobili širi uvid u svoja interesovanja, pogledajte druge aspekte svog života izvan svog životnog prostora. Vaš orman je odlično mesto za početak. Da li vaša garderoba više naginje neutralnim bojama ili je puna jarkih boja? Da li postoje određeni materijali ili uzorci koje posebno volite?

Takođe, razmislite o bilo kakvim hobijima koje imate i kako volite da provodite svoje vreme. Možda ste najsrećniji kada ste skupljeni na kauču sa knjigom ili kada ste napolju okruženi prirodom. Možda volite da idete u second-hand prodavnice ili putujete i istražujete svet. Omiljena boja, tema ili interesovanje mogu lako poslužiti kao polazna tačka za ceo vaš dekorativni stil.

Odaberite nekoliko reči koje opisuju vaš stil

Pre nego što skočite na Pinterest i počnete da čavrljate svaku sliku koju vidite, korisno je imati nekoliko ključnih reči koje će vam voditi pretragu. Razmišljajući o preferencama koje ste identifikovali u prethodnom koraku, smislite 3-4 reči koje opisuju vašu ličnost ili stil. Razmislite široko i fokusirajte se na jednostavne termine, kao što su šareno, moderno, prirodno, udobno ili vintage. Zatim uključite te reči dok tražite inspiraciju za dizajn ili počinjete sa kupovinom.

Potražite inspiraciju za idealan stil dekoracije doma

Kada imate osnovno razumevanje boja i motiva koje privlačite, sada je vreme da počnete da sakupljate inspiraciju. Idite na Pinterest i napravite mood board sa enterijerima koje volite, ili napravite folder sačuvanih slika na Instagramu u koji ćete dodavati svaki put kada vidite sobu koja vam se sviđa na svom feed-u.

Kada sakupite nekoliko desetina inspirativnih slika, pogledajte unazad kroz svoje sačuvane slike i kritički razmislite o tome šta tačno volite kod svake slike. Da li je to šema boja? Tip nameštaja ili dodaci? Raspored ili arhitektura prostora? Identifikujte specifične elemente koji vas raduju, tako da ćete tačno znati šta tražiti kada počnete da uređujete svoj sopstveni prostor.

Procenite kako vaš dom trenutno izgleda

Sledeći korak u određivanju vašeg dekorativnog stila je da pogledate oko sebe i vidite kako trenutno izgleda vaš prostor. Čak i ako nije potpuno vaš stil ili još nije “završen”, procenite sa čime trenutno radite kako biste identifikovali postojeće predmete koje volite.

Koje komade nameštaja ili dodataka nikada ne biste mogli da se odreknete? Koji predmeti najviše liče na vas ili se uklapaju sa vašom idealnom estetikom? Sa druge strane, šta su ružne stvari ili komadi koje biste rado se rešili? Analiziranje svojih simpatija i antipatija unutar vašeg trenutnog prostora može vam pomoći da dobijete jasniju sliku o tome koji elementi odgovaraju vašem ličnom stilu, a koji treba promeniti.

Dekorišite i redekorišite

Na kraju, vreme je da svoje ideje i inspiraciju pretvorite u stvarnost. Preuredite predmete koje već imate, uređujte predmete koje više ne volite i isprobajte nove stilove s vremena na vreme. Dekoracija je fluidan proces koji se može stalno menjati tokom vremena, zato se ne plašite malo isprobavanja dok ne shvatite šta vam najbolje odgovara. Ako brinete zbog trošenja previše novca u međuvremenu, potražite polovne stvari, buvljake ili prodavnice sa pristupačnim cenama kako biste pronašli jeftine dodatke sa kojima možete eksperimentisati.

Ne morate trošiti puno novca da biste stvorili dom koji volite, zato počnite polako sa pristupačnim promenama i postepeno prelazite na veće investicione komade kako stičete više samopouzdanja u svom ličnom stilu.

Borjana Božić

UnitedPhotoStudio1/gettyimages.co.uk