Tihi luksuz nije samo za velike stanove: Ovako se uklapa u male prostorije

by | March 16, 2024
Tihi luksuz nije samo za velike stanove: Ovako se uklapa u male prostorije

Dizajniranje malog prostora može biti izazovan zadatak. Dok veće prostorije pružaju više mogućnosti za eksperimentisanje sa različitim rasporedima, male sobe često mogu delovati ograničeno kada je reč o opcijama dekorisanja.

Tihi luksuz u malim stanovima: Lako se uklapa

I dok je prostor za hodanje ograničen, zidovi u malim sobama možda su ključ za dodavanje dizajnerskog šmeka – pretvarajući vaš mali prostor iz neupadljivog u jedan koji je pun interesantnih detalja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ines Mazzotta (@kellyhopterinteriors)

Ova ideja potiče od stručne dizajnerke enterijera Ines Kelly Mazzotte, glavne dizajnerke u Kelly Hopter Interiors, koja je podelila video na Instagramu u kojem objašnjava kako unaprediti male prostore sa idejama za dekoraciju zidova, dajući im ‘osećaj tihog luksuza.’

Koristite dekorativne lajsne na zidovima

‘Mali prostori ne moraju da deluju dosadno i neinspirativno; mogu delovati sofisticirano i doterano,’ kaže Ines u videu. ‘Sa manjim prostorima, nemamo koristi od grandiozne arhitekture i osećaja otvorenosti, pa postaje posebno važno iskoristiti ono što imamo na raspolaganju kako bismo stvorili osećaj sofisticiranosti. A jedna od stvari koje imamo su zidovi.’ Prvi Inesov savet za unapređenje malog prostora je dodavanje dekorativnih zidnih obrada, posebno zidnih profilacija. ‘One su suptilne ali mogu učiniti da soba deluje zaista završeno i elegantno i stvoriti divnu vizuelnu teksturu,’ objašnjava ona.

Kada je reč o izboru pravih zidnih profilacija za mali prostor, Ines kaže da je sve u izboru onih sa vertikalnom orijentacijom kako bi se stvorila iluzija višeg plafona. ‘Vodite računa da imaju vertikalnu orijentaciju kako bi mogli da privuku vaš pogled prema gore i učine da se plafoni osećaju što više. Što više plafoni deluju visoko, soba će delovati veće.’

Odaberite upečatljive tapete za tihi luksuz u malim stanovima

Druga ideja za dekoraciju malog prostora je dekorisanje tapetama ili zidnim muralima. Ines objašnjava da možete odabrati da napravite iznenađenje dekorisanjem zidnim muralom u hrabrom dizajnu, dodajući osećaj dizajnerskog interesa u inače suptilan prostor.

Alternativno, možete izabrati minimalistički izgled, dok i dalje unapređujete izgled svog prostora. ‘Tonalna tapeta ili tapeta od trske će stvoriti puno divne vizuelne teksture bez prevelikog preopterećenja prostora,’ objašnjava Ines.

Dodajte police sa knjigama

Poslednji način Ines za unapređenje malog prostora je razmotriti dodavanje ideja za police za knjige ili, alternativno, ugradjene police, kao što je prikazano na slici iznad. Ova ideja je o tome da se igra sa visinom sobe kako bi se stvorila iluzija većeg prostora. Ako nemate puno prostora za dodatni nameštaj, visoke police mogu omogućiti dodatni interes bez kompromitovanja previše dragocenog prostora za hodanje.

‘Bilo šta što će privući naš pogled prema gore stvoriće percepciju veće visine i samim tim većeg prostora,’ objašnjava dizajnerka enterijera. ‘Police za knjige i ugradjene police to mogu zaista dobro uraditi.’


Borjana Božić

ismagilov/gettyimages