Tamne boje u enterijeru: Trend koji dizajneri obožavaju

by | March 17, 2024
Tamne boje u enterijeru: Trend koji dizajneri obožavaju

Mnogi od nas često biraju neutralne, bele i bež boje kako bismo postigli osećaj sigurnosti u našem domu.

Tamne boje: Apsolutni trend u modernim enterijerima

Međutim, dizajneri enterijera upozoravaju da su suptilne nijanse često izazovnije za rad. Umesto toga, u poslednje vreme primećen je trend ka tamnim bojama koje donose dramu i eleganciju u prostorije.

Stručnjaci ističu da tamne boje trenutno doživljavaju procvat, posebno tamnozelena, tamnoplava i druge mračne nijanse. Međutim, naglašavaju da se prilikom korišćenja tamnih boja morate potpuno posvetiti procesu kako biste iskoristili puni potencijal prostora.

Odabir idealne tamne boje

Izbor idealne tamne nijanse zahteva pažljivo razmišljanje. Stručnjaci naglašavaju da izbor boje zavisi od različitih elemenata u prostoru. Ako započinjete od nule, imate priliku da istražite različite mogućnosti. Ako već imate postojeće tkanine na zavesama ili presvlake, važno je razmotriti njihove tonove i pronaći tamnu boju koja će se uklopiti.

Obratite pažnju na podton

Važno je razumevanje razlike između toplih i hladnih podtonova prilikom odabira tamne boje. Hladne nijanse imaju plave podtonove, dok toplije nijanse sadrže smeđe, žute ili crvene podloge. Podton tamne boje koju koristite treba da odgovara ostalim elementima u prostoriji, kao što su podne obloge, kuhinjski elementi, osvetljenje i drveni detalji nameštaja.

Kombinacija materijala za dodatnu dimenziju

Stručnjaci preporučuju kombinovanje prirodnih materijala kako biste dodali svetlost i dimenzionalni element u prostor. Kontrastne boje mogu održati tamnije okruženje, pružajući dramatičnost bez preterivanja. Ova kombinacija stvara harmoniju između tamnih tonova i svetlijih elemenata, stvarajući sofisticiranu atmosferu u enterijeru.

Tamne boje su sve popularniji izbor u svetu dizajna enterijera, donoseći sa sobom eleganciju i dramu u prostorije. Bez obzira na to da li se odlučujete za tamnozelenu, tamnoplavu ili neku drugu mračnu nijansu, važno je da se posvetite procesu odabira i kombinovanja boja kako biste postigli željeni estetski efekat. Prateći savete stručnjaka za boje, možete stvoriti prostor koji istovremeno izražava vašu individualnost i pruža osećaj topline i udobnosti.


Borjana Božić

Sumetho/gettyimages