Tapete i tkanine: Ideje za stvaranje tople i ušuškane atmosfere

by | December 10, 2023
Tapete i tkanine: Ideje za stvaranje tople i ušuškane atmosfere

Baš kao što postoje uzorci koje povezujemo sa letom (egzotični i šareni tukani, kolibriji i flamingosi, sočno voće poput manga ili lubenice, egzotične palme…), postoje i drugi uzorci koji nas odmah prenose u zimski period.

Tapete i tkanine za zimski period

Snežno prekriveni šumski pejzaži, divlje životinje neki su od motiva koji uspevaju preneti osećaj udobnosti i stvaraju ambijente puni topline i stila. Zato tokom ove sezone dominiraju različiti dodaci za dom: od tkanina, tapeta i tapaciranja do posuđa i pribora s kojima možete pretvoriti svaki kutak svog doma u zimski ambijent s puno šarma.

Šumske životinje

Zašto ne uneti malo divlje visoke planine u naš dom s tekstilima ili tapetama s uzorcima jelena, srndaća, lisica…? U ovom spavaćem delu, tim Borrós Interiorisme ukrasio je zid iznad kreveta muralom iz firme Coordonné, na kojem se ističe veličanstven jelen, dizajn koji se savršeno uklapa u opći stil prostorije.

Ako vam se sviđa ova ideja, potražite oblogu u paleti boja koja dopunjuje postojeću paletu u prostoriji (prirodne nijanse uvijek su dobar izbor za stvaranje mirnog okruženja) i instalirajte osvetljenje koje će istaći mural i dodati dodatni dodir elegancije.

Animal print

Kao i bilo koji drugi uzorak, uzorci koji imitiraju mrlje leopardove kože, tigra ili zebre rade tokom cele godine. Međutim, kada je reč o tkaninama ili tapaciranju s baršunastom teksturom i toplim, dubokim tonovima, evociraju osećaj topline i udobnosti, povezan s potrebom za zagrevanjem tokom zime. To je slučaj s tkaninom Chester, iz firme Colefax & Fowler, koja ukrašava središnji sto u ovom dnevnom boravku. Zapamtite da je dobro koristiti “animal print” umjereno. Dovoljna će biti sofa, tapacirani stolac ili nekoliko jastuka kako biste postigli željeni efekat, a da ne bude preterano.

Džungla pejzaž

U ovom slučaju radi se o papiru Curiosa Langur, iz firme Arte, oblog koji ima ove vrste primata kao protagoniste i dodat će karakter i osobnost prostoriji gde se postavi. Ako vam se sviđaju ovakvi uzorci koliko i nama, ali se bojite da će ambijent biti prenatrpan, rezervirajte ga za jednu površinu i ostale zidove obojite u jednu od boja papira, ali dva ili tri tona svetlije.

Sezona lova

Presvlaka od baršuna s lovačkim psima, poput dizajna Mount Dog Cypress Green Velvet iz firme Mind The Gap, koju distribuira Gancedo, svakako će vam pomoći stvoriti toplu i elegantnu atmosferu u zimskom dnevnom boravku, posebno ako je tkanina u tamnozelenim, plavim ili tamno smeđim tonovima. Izgledat će divno na klasičnom naslonjaču, kao i u kombinaciji s drugim drvenim komadima namještaja ili kožnim tapetama.

Prefinjene tapete i tkanine

Zimski uzorci ne moraju biti napadni ili preterani. Pored dizajna s velikim vizualnim utjecajem, postoje i diskretnije kolekcije koje suptilno uključuju elemente ove sezone. Ako ne, bela pozadina ili nežni neutralni ton doprineće olakšavanju bilo kojeg uzorka. Primer je dizajn Coromandel Print, od firme Zoffany koju distribuira Gastón y Daniela, s isprepletanim grančicama, zelenim lišćem i cvetovima nara na gruboj tkanini.

Šuma u dnevnom boravku

Ohrabrite se transformirati bilo koji prostor u svom domu kroz impresivan zidni papir ili mural. Ovaj dizajn od firme Bobbi Beck, u paleti boja sepia, idealan je za stvaranje mirne i smirujuće atmosfere, divnu šumu s obrisima drveća koja će dodati dubinu prostoru.

 


Borjana Božić

Ihor Savenchuk/gettyimages