Kako je stara kuća nakon renoviranja dobila moderan izgled

by | December 10, 2023
Kako je stara kuća nakon renoviranja dobila moderan izgled

NØRA studio nam predstavlja fascinantan projekat Casa Interstici, kuće smeštene u mestu Muro na Majorki, koja se transformisala iznutra, zadržavajući suštinu tradicionalne gradnje.

Stara kuća postaje potpuno moderna nakon renoviranja

Kuća se nalazi u istoj ulici kao crkva u Muro, Majorka (Španija), i ima tri sprata sa fasadom od marés kamena, koja ukupno predstavlja impresivan potencijal. Međutim, spoljašnjost ne daje naznaku očekivanja onoga što čeka unutar nje. NØRA studio, čiji su arhitekte Marina Munar Bonnin, Rafel Capó Quetglas, Pau del Campo Montoliu i Luca Lliteras Roldán, s poštovanjem pristupa ovom izazovu, prazneći unutrašnjost i ispunjavajući je čistim dizajnom koji istovremeno poštuje i osvežava.

Članak se nastavlja posle reklama

“Glavni volumen strukture stoji kao centralni deo projekta, orkestrirajući proces rehabilitacije koji obuhvata tri ključne akcije: pražnjenje, punjenje i kompletiranje”, objašnjavaju iz NØRA studija kako su pristupili ovom zadatku. Na slici se već može videti transformacija prostora u potpuno dizajniran i savremen ambijent, sa fasadom koja igra sa volumenima i otvaranjem unutrašnjosti kroz velike staklene površine.

“Interakcija između materijala igra ključnu ulogu u ovom delu, gde marés kamen (kamen sa Balearskih ostrva pogodan za izradu zidova i svodova), autohtoni kamen i čelik, materijal neodvojiv od života klijenta, oblikuju odnos kontrasta svetlosti, tekstura i nijansi, spajajući novo sa starim”, detaljno objašnjavaju arhitekte koje stoje iza ovog projekta rehabilitacije.

Članak se nastavlja posle reklama

Stara kuća: Zadržani tradicionalni načini gradnje

Različiti završni slojevi između materijala i njihov dizajn, zajedno sa njihovim rasporedom, stvaraju igru svetlosti koju su pomenuli arhitekti iz NØRA studija. U zavisnosti od otvora, stakala, panela i doba dana, svetlost ulazi na različite načine u unutrašnje prostore.

Članak se nastavlja posle reklama

Na zadnjoj fasadi, gde se ranije nalazila mala sala pored volumena, sada se nalazi i glavna spavaća soba i kuhinja-trpezarija, kako ističu iz NØRA studija. Novi volumen, jasno odvojen od postojeće strukture, integriše se u enterijer putem stepenica koje služe kao elemenat separacije. Ove stepenice stvaraju interesantnu dinamiku visina i nivoa.

Članak se nastavlja posle reklama

“Dizajn enterijera karakteriše paleta neutralnih boja, pretežno bež, smeđih i narandžastih tonova, koji oživljavaju kada sunčeva svetlost naglašava kamen zidova i drvo greda”, naglašavaju arhitekte. Kuhinja u novom delu prostora koristi izuzetnu visinu plafona. Nameštaj sa glatkim crnim površinama kombinuje se sa detaljima od drveta. Nedostaje prostora za skladištenje, a ni kamen nije zaboravljen. Dizajn uključuje veliko centralno ostrvo sa priključenim trpezarijskim stolom.

Članak se nastavlja posle reklama

Osećaj uzdizanja koji stvara unutrašnje stepenište vidljiv je na slici. Različite ravni se smenjuju. Lebdeći drveni stepenici, ogledala, šipke koje ograničavaju stepenice i prolazni prostori koji se stapaju sa drugima privatnijim. Originalnost je prisutna u unutrašnjosti ove renovirane kuće, kao deo njenog identiteta. “Vizuelna kontinuitet kroz ceo projekat postiže se pomoću međuspratova koji sadrže prostore za distribuciju i servis, služeći kao tačke posmatranja za praćenje interakcije visina”, dodaju odgovorni za ovaj projekat rehabilitacije.

Članak se nastavlja posle reklama

Kontinuitet poda kako u unutrašnjosti, tako i spolja, briše granice između prostora. Ovde se može primetiti pažljiva kombinacija tradicionalnih i inovativnih materijala koji koegzistiraju u harmoniji. Koraci koji se komuniciraju na vertikalnom planu, ali su horizontalno obasjani istim podom.

Novi međuspratovi stvoreni u ovom projektu imaju cilj uspostavljanja materijalne veze sa obnovljenim spoljnim volumenom. Igra se sa pogledima, ravnima, visinama… Tako, sa različitih tačaka, stvaraju se pogledi na krov, svetlarnik i raznolikost korišćenih materijala. Ova zona za sedenje ima natkriveni i otvoreni prostor, sa projektovanom visinom gde prirodna svetlost prolazi. Ta dvostruka visina dnevnog boravka se širi, povezujući se sa različitim nivoima preko stepenica, otkrivajući skrivene prostore između otvora. Dnevni boravak je opremljen sa dva moderna kauča presvučena tonovima neutralnih boja, postavljenih jedan naspram drugog. U sredini, dva kafanska stola dizajnirana kao drveni blokovi, u istom završetku kao i glavni sto uz zid.

Članak se nastavlja posle reklama

Jedna od spavaćih soba ima kos krov obložen drvetom sa vidljivim nosačima i zidovima od marés kamena koji ponovo uspostavljaju vezu sa drvetom na podu ove etaže, različitim od onog korišćenog na prvom nivou. Pregrada koja ne doseže do plafona (smanjujući vizuelnu težinu) postaje podrška i odmara se kao naslon za krevet. Kao noćni stočići, tronožac sa laganim crnim fleksibilnim svetlom. I ovde, u privatnom prostoru, održava se dominantna linija u unutrašnjem dizajnu, sa igrom materijala kao protagonistom, osnovnim komadima koji ne zagušuju niti ometaju, i suptilnim dodacima koji osvežavaju celinu bez gubitka topline.


Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages