Greške u odabiru tapeta: Ovih 5 stvari nikako ne smete zanemariti

by | May 19, 2024
Greške u odabiru tapeta

Greške u odabiru tapeta mogu zagušiti vaš prostor i napraviti od njega ono što sigurno ne biste želeli. Zbog toga je važno da obratite pažnju na nekoliko stvari.

Greške u odabiru tapeta koje ne smete zanemariti

Zidovi imaju privilegovano mesto kada je dekoracija i dizajn enterijera u pitanju. Oni su poput praznog platna sa kojim možemo da se igramo birajući tapete, ogledala ili zidnu dekoraciju bilo kog tipa. Međutim, nije uvek jednostavno odabrati pravu tapetu za vaš prostor. Evo koje greške ne smete da dozvolite sebi.

Korišćenje tapeta na svim zidovima

Danas postoje tapete sa raznim dezenima: pruge, cvetne, geometrijski oblici i razne druge šare. One su se vratile u velikom stilu. Međutim, loša je ideja imati ih na svim zidovima sobe. Ako želite da tapate ostave pravi dekorativni efekat, poželjno je da se one nalaze samo na jednom ili dva zida. Druga opcija je da se nalazi samo na donjim ili gornjim delovima zida. Ovo će uneti originalnost u svaki prosto.

Ne uzimate u obzir površinu prostorije

Nisu sve vrste tapeta odgovarajuće za sve prostore. Veličina ukrasa na njima stvara određeni vizuelni efekat i utiče na percepciju kvadrature sobe. Tapeta sa sitnim šarama je dobra ideja za dnevnu sobu ili veliku spavaću sobu. Sa druge strane, treba ih izbegavati u malim prostorima poput kupatila jer će stvarati osećaj skučenosti. Veći dizajni tapeta se lakše uklapaju. Što se tiče boja, potrebno je izabrati nijansu koja odgovara površini prostorije: svetle nijanse vizuelno uvećavaju prostoriju, dok tamne boje unose dubinu u velike prostorije.

Greške u odabiru tapeta: Previše boja

Tapete sa šarama u nekoliko boja su savršene za prostorije koje se smatraju previše neutralnim i kojima nedostaje energije. Međutim, važno je da imate na umu pravilo tri boje u prostoriji koje važi kada su zidovi u pitanju. Njihove nijanse treba da budu usklađene sa ključnim nameštajeme u prostoriji.

Na primer, ako tapeta ima samo jedan reljef u boji koja se prostire po celoj površini, treba je kombinovati sa jednom ili dve komplementarne nijanse. Tako će i tamna boja tapeta osvetliti komplementarne zidove ili nekoliko komada svetlog nameštaja.

Nepoštovanje harmonije između tapeta i već prisutnog nameštaja

Ukoliko je nameštaj već prisutan u prostoriji, preporučljivo je da se odlučite za zidnu tapetu koja će se uklopiti u već stvorenu atmosferu. Dekoracija u prostoriji mora da ima zajedničku nit. Model koji se ne slaže sa ostatkom dekora stvoriće utisak neuravnotežene atmosfere.

Da ne bi narušili harmoniju, tapeta može da ima šare ili boju koja je već prisutna. U prostoriji u kojoj je priroda istaknuta materijalima kao što su drvo i ratan, tapete koji predstavljaju floru i faunu će dobro funkcionisati i stvoriti veoma prirodan dekor.

Postavljanje tapete na pogrešan zid

Ovo je prvo pitanje koje treba da postavite sebi: Na koji zid će ići tapeta? Obzirom da treba da izbegavate da stavljate tapete na sve zidove, treba da odaberete jedan ili dva zida na koji će ići tapeta. Na isti način kao i boja, tapete definišu prostor. Zbog toga se često postavljaju iza kreveta, iza uzglavlja, u spavaćoj sobi ili iza sofe i fotelje.

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus