Top 10 biljaka koje se najlakše održavaju u bašti

by | May 19, 2024
Lako održive biljke za baštu

Ako volite cveće i bilje, a to vam baš i ne polazi za rukom, onda ove lako održive biljke za baštu mogu da budu od koristi.

Nekim ljudima prosto ne ide od ruke da imaju lepo i zdravo cveće koliko god se trudili. Ako ste jedan od njih, ne očajavajte. Neke biljke prosto uspevaju u skoro svim okolnostima i uslovima.

Lako održive biljke za baštu

Bršljan (Hedera)

Bršljan je biljka penjačica koja se vrlo lako uzgaja i brzo raste. Njegov zimzeleni i dekorativni list može obući zidove ili rešetke i prekriti tlo na mestima gde ništa ne raste. Bršljan voli potpunu senku ili delimičnu senku i nema velikih zahteva po pitanju zemljišta. Zahteva minimalnu negu osim redovne rezidbe.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Ruzmarin je aromatični žbun koji podnosi hladnoću do -15°C u dreniranom zemljištu. Njegovo zimzeleno lišće je veoma mirisno, a cvetanje dolazi krajem zime. Ruzmarin uspeva na suncu i na siromašnim zemljištima. Zahteva minimalno održavanje i zalivanje samo u periodima duže suše.

Lako održive biljke za baštu: Bergenija (Bergenia)

Bergenija je odlična biljka za pokrivanje tla, sa ranim prolećnim cvetanjem i zimzelenim lišćem. Otporna je na bolesti i ne zahteva skoro nikakvo održavanje. Raste svuda, bez obzira na izloženost i vrstu zemljišta, sve dok je dobro drenirana i nije izložena prevelikim temperaturama.

Mediteranska mlečika (Euphorbia characias)

Žbunasta euforbija ili mediteranska mlečika je mali grm sa elegantnom siluetom i svetlim zeleno-žutim cvetovima. Uspeva na jakom suncu i u običnom zemljištu, ali ne voli stagnirajuću vlagu. Otporna je na sušu i hladnoću do -15°C i zahteva malo održavanja osim rezidbe nakon cvetanja.

Lavanda (Lavandula)

Lavanda je mirisna biljka sa zimzelenim lišćem i cvetanjem koje traje od maja do septembra. Podnosi hladnoću i raste u dobro dreniranom tlu na sunčanom mestu. Lavanda zahteva minimalno održavanje osim godišnje rezidbe nakon cvetanja i zalivanje samo u periodima suše.

Mali perivinč (Vinca minor)

Mali perivinč je puzava trajnica sa prolećnim cvetanjem i tamnozelenim, sjajnim lišćem. Prilagođava se teškim delovima bašte i zahteva minimalno održavanje. Raste u senci ili na suncu i podnosi vrućinu i hladnoću, uz zalivanje tokom leta da bi tlo bilo hladno.

Lako održive biljke za baštu: Miskantus (Miscanthus)

Miskantus je trava koja formira graciozne čuperke i otporna je na bolesti. Prilagođava se svim vrstama tla i uspeva na suncu ili delimičnoj senci. Zahteva nisko održavanje: jednostavno orežite biljku na zemlju krajem zime kako bi mogla da proizvede nove stabljike od maja.

Žednjaci (Sedum)

Sedum je sukulentna biljka koja dobro podnosi sušu i zahteva minimalno zalivanje. Uspeva u siromašnom i dobro dreniranom tlu na sunčanim mestima. Njegovo dekorativno lišće i cvetanje privlače pčele i leptire. Ne zahteva posebnu negu osim povremene rezidbe.

Žuti kukurek (Helleborus)

Žuti kukurek je zimska cvetnica koja podnosi hladnoću i senku. Njegovo lišće ostaje zeleno tokom cele godine, a cvetovi se pojavljuju u zimskim mesecima. Zahteva minimalno održavanje i dobro drenirano tlo. Održavanje je nisko: jednostavno orežite uvenule cvetove i stare listove.

Lako održive biljke za baštu: Salvia (Salvia)

Salvia je višegodišnja biljka sa aromatičnim lišćem i dugim cvetanjem. Uspeva na sunčanim mestima i dobro dreniranom tlu. Otporna je na sušu i zahteva minimalno zalivanje. Orezujte je nakon cvetanja kako biste podstakli novi rast i cvetanje.

Ove biljke su idealne za svakoga ko želi lepu baštu bez mnogo truda. Izaberite one biljke koje najviše odgovaraju vašim uslovima i uživajte u jednostavnom održavanju.

herreid/GettyImagesPlus