Štetočine i bolesti lavande: Kako je održavati i izboriti se sa njima?

by | May 18, 2024
Kako održavati lavandu

Lavanda generalno ne zahteva mnogo pažnje, ali postoje određene štetočine i bolesti lavande koje se mogu pojaviti. Upravo zbog toga je važno da znate kako održavati lavandu da bi bila zdrava i mirisna.

Kako održavati lavandu?

Prvenstveno, važno je znati osnovne uslove za uspešan uzgoj. Lavanda uživa u toplom vremenu, potrebno im je mnogo sunca i labavo drenirajuće zemljište. Ako su sva tri uslova ispunjena, ne možete mnogo pogrešiti.

Međutim, iako kada pomislite na lavandu, retko vam na um dođu štetočine i bolesti, postoji mali broj problema kojih treba biti svestan. Njih treba sanirati u što ranijoj fazi kako ne bi kasnije eskalirali u veće probleme.

Štetočine i bolesti lavande

Bez obzira što se lavanda lako uzgaja, to ne znači da ne postoje problemi koji se mogu javiti na tom putu. Važno je da na vreme identifikujete problem i odreagujete u skladu sa njihovim rešavanjem.

Sivo, smeđe ili u uvenulo lišće lavande

Jedan od problema koji se može javiti kod lavande je sivenje, dobijanje smeđe boje ili uvenulo lišće. Obično počinje blizu osnove biljke i širi se dalje po stabljici vremenom.

Jedan do razloga zašto se ovo se događa ako je visoka vlažnost u vazduhu i ako postoji visok nivo vlage u tlu. To je jedna od glavnih grešaka u uzgoju lavande. Uverite se da je biljka zasađena u slobodno dreniranom zemljištu sa dosta cirkulacije vazduha.

Drugi uzrok ovom problemu može biti gljivična infekcija (botritis) koja se takođe razvija zbog previše vlažnih uslova. Ukoliko je vaša lavanda u dvorištu, moguće je da će je imati i biljke oko nje. Naročito je rizično ako se nalazi pored božura jer oni često obole od ove bolesti.

Šta raditi?

Najbolje je ukloniti stabljike koje izgledaju zaraženo i odložiti ih kako bi se sprečilo širenje gljivične infekcije. Kada se zaražene stabljike uklone, pregledajte tlo u podnožju i ako je potrebno dodajte pesak i malč kako biste poboljšali drenažu. Takođe, ako je tlo oko nje prepuno biljkama, možda bi trebalo malo da razredite vrt.

Štetočine i bolesti lavande: Ruzmarin buba na lavandi

Ruzmarin buba može biti veoma štetna za aromatično bilje poput lavande, žalfije i ruzmarina. One sijaju u metalnim nijansama zelene i ljubičaste. One su poprilično male, ali ih je lako uočiti zbog presijavanja. Pored toga, oštećenje lavande ćete primetiti po smeđim umirućim vrhovima biljaka lavande. One jedu nežne nove izdanke koji se prvi put javljaju u kasno proleće, a njihov broj se povećava tokom leta. Ukoliko vidite jednu ovu bubu, sigurno ih ima više u okolini.

Šta raditi?

Najbolje bi bilo da uklonite bube rukom pre nego što dođe do ozbiljnih oštećenja. Raširite novine i jednostavno protapkajte ili protresite grane preko njih. Bube i larve koje pootpadaju bacite u kantu punu vode sa sapunom.

Žabnjaci na lavandi

Žabnjaci su male bele bube braon, crne ili narandžaste prugaste boje. Njih je veoma lako identifikovati jer ostavljaju belu supstancu nalik peni/pljuvački dok se hrane. Obično ih privlače biljke ruzmarina i lavande.

Bela pema se često može uočiti na biljkama tokom prolećnih i letnjih meseci, a pogođene stabljike mogu uvenuti i odumreti. Međutim, one generalno ne nanose preveliku šteti biljkama.

Šta raditi?

Naravno, ovo baš i ne izgleda lepo, pa da biste ih se otarasili najbolje bi bilo da snažnim mlazom vode isprskate lavandu jer će to odbaciti bube i očistiti biljku.

Lavanda se generalno lako uzgaja i nema mnogo problema, ali ako naiđete na štetočine i bolesti lavande, važno je da identifikujete problem i da ga rešite u ranoj fazi. Tako vam preostaje samo da uživate u ovom divnom mirisu.

Violka08/GettyImagesPlus