Koje su idealne boje za drvenu kuhinju?

by | May 18, 2024
boje za drvenu kuhinju

Drvena kuhinja je i dalje popularna u modernim enterijerima, ali treba znati kako ukombinovati prave boje za drvenu kuhinju. Ovih nekoliko saveta vam mogu pomoći u tome.

Koje su idealne boje za drvenu kuhinju?

Drvo u kuhinji je oduvek bilo cenjeno zbog svoje vanvremenske i autentične estetike. Njegova izdržljivost ga takođe čini prvim izbornim materijalom za ovu prostoriju u kući. Bilo da modernizujete svoju kuhinju ili prosto želite da unesete malo drugačiju atmosferu, biranje nijanse uz ovakvu kuhinju je veoma važno.  Svakako nije svejedno koje nijanse drveta su u pitanju.

Boje u kuhinji za svetlo drvo

Paleta boja koja se slaže uz svetlo drvo je široka. Izbor zavisi od stila koji želite da date kuhinji i njenoj površini. Bele i crne nijanse su naravno među vodećim, ali možete birati i bež ili sive nijanse koje takođe izgledaju veoma elegantno.

Ukoliko želite nešto što će ostvariti veći efekat, onda je poželjno da odaberete tonove nebesko plave, žalfija zelene ili puder roze. Ovo će vizuelno uvećati prostor i osvetliti drvenariju u kuhinji.

Boje u kuhinji za tamno drvo

Opseg boja uz drvenariju od oraha, bagrema ili tikovine je malo uži. U ovom slučaju tamne boje nikako nisu dobar odabir jer će zagušiti svetlost i učiniti prostor vizuelno manjim i opterećenim. Zbog toga je poželjno da birate svetle boje kako biste istakli kontrast. Pastelne i neutralne nijanse su najbolja preporuka u ovom slučaju.

Kako integrisati boje za drvenu kuhinju?

Kada odaberete boju, postavlja se pitanje kako je uklopiti u kuhinju da biste dobili harmoničan izgled. Ukoliko je radna površina u kuhinji od drveta, onda je preporučljivo da se boja nanese na zid. Sa druge strane, ako je niski nameštaj od drveta, onda visoki ormarići mogu biti u boji. Ovo je kombinacija koja nikada ne izlazi iz mode.

Opšte pravilo je i to da je boja povezana sa neutralnim tonovima u kuhinji kako bi se izbegao previše jak kontrast sa drvetom u kuhinji. U ovom slučaju se možete odlučiti za terakotu.

Scovad/GettyImagesPlus