Viseće cveće za balkon: Napravite mali cvetni raj

by | May 18, 2024
Viseće cveće za balkon

Viseće cveće za balkon je jedno od nalepših ideja kada želite da ukrasite ovaj prostor. Pravi odabir biljaka će učiniti vaš balkon pravim cvetnim rajem.

Kako odabrati viseće cveće za balkon?

Viseće cveće na svakoj terasi izgleda magično poput raznobojnih biljnih vodopada. Međutim, neophodno je da znate koje cveće da odaberete kako biste dobili željeni izgled. Evo nekoliko vrsta koje će ulepštati vaš balkon.

Petunija

Petunije dolazi u mnogim nijansama: intenzivnim i pastelnim, a mogu biti i dvobojne i trobojne. Zbog toga je ona odličan izbor jer lako možete odabrati boje koje se uklapaju u vaš prostor. Ona se u visećoj saksiji širi i cveta neprekidno od maja do prvog mraza.

Što se održavanja tiče, petunije su otporne na kišu i na vrućinu. Ona uspeva na suncu (ili na delimičnom suncu ako su visoke temperature) i poželjno je da je zaštitie od vetra. Potrebno joj je dobro drenirano zemljište. Zalivanje treba da bude redovno, ali ne pretretano i izbegavajte da kvasite lišće i cvetove. Uklanjajte uvele cvetove kako bi cvetanje duže trajalo. Dodavanje đubriva 1-2 puta nedeljno je uvek dobrodošlo.

Muškatla

Muškatle su veliki klasik koji nikad ne može da dosadi. Ona takođe cveta od maja do prvog mraza, a možete je naći u mnogo boja. Međutim, kada su muškatle u pitanju, ona je i veoma efikasna u teranju komaraca uz to što je veoma mirisna.

Muškatle su sklone mrazu, pa je potrebno da ih sklonite čim se temperatura spusti. Uspeva na stalnom suncu i voli lagano drenirano zemljište. Može da se nosi sa sušom, ali bi je po pravilu trebalo zalivati 1 do 3 puta nedeljno. Zemlja treba da bude suva na površini, a podloga treba da bude vlažna. Uklanjajte uvele cvetove i požutelo lišće.

Slatinska žumenica (Alysson maritime)

Ova biljka nije toliko poznata, ali može da oplemeni vaš balkon svojim belim i ljubičastim cvetovima grupisanim u male bukete.

Biljka cveta od aprila do prvog mraza. Sadi se u proleće na dreniranom, peskovitom ili krečnjačkom zemljištu. Voli izlaganje suncu, ali je obilno zalivanje to koje mu omogućava da cveta u velikim količinama. Nakon cvetanja, uvele stabljike i cvetove uklonite.

Begonija

Begonije su takođe jedno od poznatih cveća koje krase balkon. Postoji veliki broj sorti i mogu biti u različitim bojama koje će ulepšavati vaš prostor od aprila do oktobra.

Njima je neophodno bogato, plodno i drenirano zemljište. Mogu da uspeju na sunčanom i polusenovitom mestu. Preferiraju toplu klimu, ali njihova podloga ne sme da se osuši. Sa druge strane, ona ne voli obilno zalivanje jer ne voli višak vode. Preporučuje se dodavanje đubriva u vodu za zalivanje jednom u dve nedelje. Zimu treba da provede u zatvorenom prostoru.

Puzavi floks

Ovu biljku možete uzgajati u visećoj saksiji odakle će ona padati. Ima veoma gusto lišće i male cvetove u nijansama ljubičaste sa odvojenim zvezdastim laticama. Cveta tokom proleća, između marta i maja.

Ova biljka nije zahtevna. Mora se posaditi u mešavinu dobro drenirane zemlje, zemlje za saksije i komposta koji uvek mora biti svež. Zalivanje treba da bude redovno, ali ne previše obilno. Možete postaviti malč, a krajem jeseni bi trebalo da ga orežete.

Nemesija

Nemesija je egzotični cvet koji leti krasi balkone. Od maja do oktobra imaju male crvene, narandžaste, žute ili bele cvetove slatkastog mirisa.

Nemesiji je potrebno sunce ili delimična senka. Iako odoleva lošem vremenu, ipak više voli da bude zaštićena od vetra. Potrebno joj je dobro drenirano, bogato i lagano zemljište. Neophodno je redovno zalivanje, naročito u sušnim periodima i pazite da nema višak vlage. Na kraju cvetanja, uklonite uvele cvetove i stabljike i sve ih ponovo odrežite.

Fuksija

Fuksije ili minđušice koje prirodno vise su predivno cveće koje mogu biti u jednoj ili dve boje. Cvetanje je dugo i izdašno, a traje od kraja maja do prvog mraza.

Ona voli delimičnu senku i izbegava potpunu jer ona sprečava cvetanje. Takođe, ne voli ni direktno sunce jer joj može izazvati opekotine. Uspeva na svežem dobro dreniranom zemljištu. Važno je da ga redovno zalivate: Sačekajte da se zemlja na površini osuši između dva zalivanja i ne ostavljajte stajaću vodu u tanjiru. Dodajte tečno đubrivo jednom mesečno i postepeno uklanjajte uvele cvetoke kako biste podstakli pojavu novih cvetova. U oktobru-novembru isecite stabljike i stavite je ispod poklopca u hladnu i svetlu prostoriju.

Lakshmi3/GettyImagesPlus