Muškatle: Cvetanje do jeseni uz lako održavanje

by | May 25, 2023
Muškatle: Cvetanje do jeseni uz lako održavanje

Muškatle su napopularnije cveće koje krasi balkone tokom toplih dana, a svoju popularnost duguju izuzetnoj raskošnosti. Međutim, da li ste znali da mogu da cvetaju do kasne jeseni?

Muškatle: Sve što treba da znate

Muškatle su zapravo pelargonije iz botaničke porodice geranijuma. Potiču iz Južne Afrike, gde spontano rastu u grupama. Mada se kao samonikle vrste sreću i u Australiji, u Evropu su stigle iz Afrike, i to u vreme velikih geografskih otkrića i značajnih pomorskih ekspedicija.

Članak se nastavlja posle reklama

Muškatle potiču iz područja gde se smenjuju hladne noći sa vrućim danima, a kiše su u letnjem periodu prilično retke.

Zemljište

Zemljište u kojem obično žive u prirodi nema sposobnost zadržavanja vode. U takvoj sredini razvila se biljka koja ima prilično dobru sposobnost da akumulira vodu u tkivu, a koren joj se prostire u dubinu. Idealno zemljište za sadnju je rastresito, peskovito i bogato organskim materijama. Možemo ga napraviti mešanjem treseta, rečnog peska, humusa, dobro zgorelog stajnjaka i nekog spororazlažućeg đubriva.

Članak se nastavlja posle reklama

Važno je da se za bazu odabere humus kupljen u nekom vrtnom centru, a ne da se uzima zemlja iz bašte, jer ona može da sadrži larve ili patogene koji mogu da unište biljku ili da uspore njen rast. Za muškatle je dobro i gotovo zemljište za ruže, jer je ono lako i bogato tresetom.

Članak se nastavlja posle reklama

Uživanje na balkonu: Ideje i saveti

Muškatle: Zalivanje

Treba da bude redovno, ali umereno, vodom odstajalom na sobnoj temperaturi. Prilikom zalivanja muškatli važno je da se izbegne kvašenje lišća. Preteranim zalivanjem ispiraju se mineralne materije u donje slojeve ili kroz drenažni otvor van saksije. Zemlja koja ostaje postaje teška, zbijena i siromašna u hranljivim materijama, a korenu je sve teže da se razvija u njoj.

Članak se nastavlja posle reklama

Presađivanje

Zemlja koja ostaje nakon zalivanja postaje teška, zbijena i siromašna u hranljivim materijama, a korenu je sve teže da se razvija u njoj. Stoga je dobro da se svako proleće presade u novo zemljište. Saksije za muškatle treba da su što dublje, jer one razvijaju dubok razgranat koren. Na dno žardinjere treba postaviti drenažni sloj šljunka ili lomljenog kamena.

Članak se nastavlja posle reklama

Muškatle: Prihrana

Tokom vegetacije treba da se obavlja tečnim đubrivom za cvetnice rastvorenim u vodi za zalivanje, samo ako u zemljište prilikom presađivanja nije stavljeno i spororazlažuće đubrivo koje polako, tokom vegetacije otpušta mineralne materije.

Članak se nastavlja posle reklama


Borjana Božić

MayaAfzaal/gettyimages