Dvorište bez insekata: 6 biljaka koje odbijaju štetočine

by | July 5, 2023
Dvorište bez insekata: 6 biljaka koje odbijaju štetočine

Ukoliko tražite efikasne i ekološki prihvatljive načine da se oslobodite dosadnih insekata, ove biljke koje odbijaju štetočine su odlično rešenje.

Podsticanje prisustva prirode u našim baštama uzgajanjem cveća koje privlači insekte i pridržavanjem planetarno prihvatljivih praksi baštovanstva, veoma je popularno. Ali, budimo iskreni, niko ne želi ose ili komarce koji zuje oko njih dok večeraju na otvorenom ili da vidi pažljivo negovane biljke kako uništavaju puževi i lisne vaši.

Kako onda možemo sprečiti neželjena bića da uđu u naše dvorište, a da pritom ne posežemo za hemijskim sprejevima? Idealno bi bilo da u našim dvorištima uzgajamo raznovrsne biljke i stvaramo različite stanišne uslove za divlje životinje. Međutim, nijedna bašta nije savršena i ponekad populacija insekata preuzima kontrolu, postajući napasti.

Biljke koje privlače komarce: Ovih 5 vrsta nemojte držati na terasi ili balkonu

Biljke koje odbijaju štetočine: Dvorište bez insekata

Pratite naš vodič u nastavku i gajite preporučene biljke koje odbijaju štetočine. Bez obzira da li tražite biljke koje odbijaju muve ili biljke za odbijanje ose, uskoro ćete moći da uživate u vašoj večeri na otvorenom u miru.

1. Citrusna trava

Najbolja za odbijanje: Komarce, ose, muve

Citrusna trava (poznata i kao limunska trava) i citronela trava su biljke iz tropskih predela. Predivan limunski miris ovih tropskih trava je ohrabrujući za ljude, ali njihov kiseo miris odbija celu paletu insekata – ne samo komarce, već i ose i muve. Obe mogu biti uzgajane kako bi odbijale štetočine. Citronela trava se komercijalno uzgaja zbog svog esencijalnog ulja koje se koristi u sprejevima i kremama protiv komaraca.

Od davnina ljudi trljaju travu Cymbopogon na svoju kožu da bi odbili komarce, a prema američkoj Nacionalnoj biblioteci medicine, esencijalno ulje citrusne trave i citronela trave naučno je dokazano kao efikasan repelent protiv komaraca (prvo testirajte malo područje kože da biste proverili osetljivost).

2. Poreklina (Allium)

Najbolja za odbijanje: Lisne vaši, puževi, kupusni moljci,

Rod Allium, koji uključuje ukrasne lukove, vlasac, beli i crni luk, mnogi baštovani smatraju prirodnim sredstvom za odbijanje širokog spektra štetočina. Vrste iz porodice Allium, posebno beli luk, ispuštaju sumporni miris koji prikriva miris drugih biljaka, ali koji je neprimetan za ljude.

Kada sadite lukovice alliuma i birate najbolje sorte, birate između mnogih mogućnosti. Maj i jun su glavni meseci cvetanja alliuma, kada popularne sorte poput ‘Purple Sensation’ dolaze u cvet, ali postoje i sorte koje cvetaju ranije i kasnije tokom sezone rasta.

3. Nana

Najbolja za odbijanje: Mravi, paukovi, komarci

Prema stručnjacima za komercijalnu kontrolu štetočina, mravi ne podnose miris nane. Iako mravi retko nanose štetu u cvetnjacima, više su smetnja na terasama i blizu kuće. Vole zemljišta koja su meka, suva i porozna, što je uobičajeno ispod pločica na terasi.

Dakle, ako želite da pronađete načine da uključite biljke koje odbijaju mrave u svoj vrt, možete pokušati da uzgajate nanu pored zadnjih vrata (takođe je korisna za čajeve, kuvanje i koktele). Nane su invazivne biljke, pa ograničite njihove korene tako što ćete ih uzgajati u kontejnerima, velikim saksijama ili uzdignutim baštenskim lejama. Gajite ih na ili oko terase kako biste pomogli da se održe mali insekti – održavanje vlažne zemlje će koristiti biljci i pomoći u odbijanju mrava.

4. Neven

Najbolja za odbijanje: Nematode, lisne vaši, štetočine kupusa, bele mušice

Neven je biljka koja nije samo lepa, već i veoma korisna u baštama. Ova biljka proizvodi hemijske spojeve koji odbijaju mnoge štetočine, uključujući nematode, lisne vaši, štetočine kupusa i bele mušice. Neven takođe privlači korisne insekte poput pčela i bubamara, koji se hrane štetočinama. Možete saditi neven oko povrtnjaka ili među drugim baštenskim biljkama kako biste održavali štetočine pod kontrolom. Budući da neven ima privlačne narandžaste i žute cvetove, takođe može dodati lepotu vašem vrtu.

5. Lavanda i dvorište bez insekata

Najbolja za odbijanje: Muve, komarci, moljci, buve

Lavanda je poznata po svom prijatnom mirisu i prelepim ljubičastim cvetovima, ali takođe ima sposobnost da odbija neke štetočine. Njen miris odbija muve, komarce, moljce i buve. Lavanda je takođe privlačna za pčele, leptire i druge korisne insekte.

Ova biljka se dobro prilagođava sušnim uslovima, pa je odličan izbor za sušne regione ili za one koji žele da smanje količinu zalivanja u svom vrtu. Lavanda se najbolje uzgaja na sunčanim lokacijama sa dobro dreniranim zemljištem.

6. Ruzmarin

Najbolja za odbijanje: Mravi, muve, komarci, štetočine povrća

Ruzmarin je aromatična biljka sa igličastim listovima i mirisnim belim, ljubičastim ili plavim cvetovima. Osim što se koristi kao začin u kuhinji, ruzmarin ima i sposobnost da odbija određene štetočine. Njegov miris odbija mrave, muve, komarce i štetočine povrća poput štitaste vaši.

Ruzmarin se dobro prilagođava sušnim uslovima i preferira puno sunca i dobro drenirano zemljište. Ova biljka je otporna na vrućinu i sušu, pa je odličan izbor za vrtove u sušnim regionima.

Navedene biljke su samo neke od mnogih biljaka koje mogu odbijati štetočine u vrtu. Uzgajanje ovih biljaka može biti korisno za održavanje prirodne ravnoteže i smanjenje upotrebe hemijskih pesticida.

Pobedite vrućinu: 4 načina da sačuvate biljke u saksijama od visokih temperatura


Borjana Božić

Rallef/gettyimages