Veliki prolećni trendovi za baštu

by | March 21, 2024
Veliki prolećni trendovi za baštu

Proleće polako dolazi, a s njim i sve veća želja za ulaganjem u naš eksterijer.

Prolećni trendovi za baštu: Počinju radovi napolju

Trendovi nisu rezervisani samo za naše enterijere. Naši eksterijeri takođe se razvijaju iz godine u godinu. Šta nam 2024. sprema u bašti? Ekološka svest, sećanja na prethodne godine kada su vrućine i suša pustošile naše gredice, ali i poziv na putovanje…

Bašta koja štedi vodu

Već nekoliko godina, leto znači toplotni talas. Oni koji vrtlarstvom se bave sada se trude da prilagode svoju baštu realnosti klimatskih promena: ovo počinje postavljanjem bašti koje štede vodu i otporne na toplotu. Za to su savršene mediteranske biljke: lavanda, ruzmarin… Biljke koje će se radovati i na balkonu ili terasi u odgovarajućim posudama. Čak i u povrtnjaku usvajamo odgovarajuće povrće: korenasto povrće, na primer, zna da crpi vodu iz dubine u periodima suše.

Bašta trend

PaulMaguiregettyimages

Da bismo se izborili sa toplotom i sušom u bašti, instaliramo rekuperaciju kišnice i automatske sisteme za zalivanje kap po kap koji optimizuju upotrebu vode u bašti. Malčiranje takođe postaje sve popularnije: mora se reći da ono ne samo da ograničava “korov” koji bi mogao da iskoristi svu vodu na štetu vaših biljaka, već i površinsko isparavanje, zadržava svežinu i smanjuje potrebu za zalivanjem.

Kanta za kompost kao neizostavan baštenski deo

Kanta za kompostiranje je izuzetno koristan dodatak svakoj bašti iz nekoliko razloga. Prvo i najvažnije, omogućava vam da reciklirate organski otpad, poput ostataka voća, povrća, kafe i biljnog otpada, pretvarajući ih u koristan kompost. Ovaj kompost bogat hranljivim materijama može se zatim koristiti kao prirodno đubrivo za vaše biljke, što poboljšava plodnost zemlje i potiče zdrav rast biljaka.

Pored toga, kanta za kompostiranje pomaže u smanjenju količine otpada koji završava na deponijama i doprinosi zaštiti životne sredine. Kada se organski materijal baca na deponiju, on se razgrađuje u anaerobnim uslovima, što može proizvesti štetne gasove poput metana koji doprinose globalnom zagrevanju. Kompostiranje, s druge strane, omogućava kontrolisanu razgradnju organskog materijala u prisustvu kiseonika, što rezultira manjom emisijom štetnih gasova.

bašta

ozgurcoskun/gettyimages

Prolećni trendovi za baštu: Senke, pergole, nadstešice

Posle leta koja su svako bila toplija od prethodnog, uvek se trudimo da stvorimo više senke u bašti. Ako je jedro za senku brzo rešenje za postavljanje, mi preferiramo biljna rešenja koja pored toga što su vrlo estetska donose malo više svežine. Stoga ostavljamo prelepe biljke penjačice da pokriju pergole.

Malo drugačije biljke

Ove godine putujemo, ali ne napuštamo baštu. Stoga zamišljamo baštu ili balkon sa bujnim bojama, velikim elegantnim listovima i veličanstvenim cvećem. Posebno što su mnoge egzotične biljke izdržljivije nego što se misli.

Drvo banane je drvo sa bujnim lišćem. Postoje nekoliko izdržljivih sorti, kao što je japansko drvo banane (Musa basjoo). Kane su veličanstvene biljke: njihovo cvetanje je blistavo, a lišće veoma dekorativno. Palma je klasična egzotična biljka. Odlučite se za palmu od konoplje (Trachycarpus fortunei).

 


Borjana Božić

PaulMaguire/gettyimages

Tags: