Da li je moguće zalepiti tapete preko tapeta?

by | September 11, 2023
Da li je moguće zalepiti tapete preko tapeta?

Da li želite da znate mogu li se nove tapete zalepiti preko starih? Onda ste na pravom mstu jer vam dosnosimo korisne savete. 

Mnogi se pitaju da li se mogu postaviti nove tapete preko starih. Zašto da ne, a osim toga štedi mnogo vremena i truda jer ćete brže završiti posao.  Zato je najvažnija dobra priprema.

Zalepite nove tapete preko starih

Priprema zida je ključna stav ako želite da vaše nove tapete dobro izgledaju. Ovde ćemo razmoritit neke dileme u vezi lepljenja novih tapeta preko postojećih i kako da pripremite podlogu. Stručnjaci tvrde da je izvodiljvo lepljenje novih tapeta, a da se pritom ne skidaju stare, ali i da je potrebno razmotriti određene fakotore. 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da zalepite nove tapete?

Prva stvar koju treba da uradite je da dobro osecnite stanje trenutne tapete na zidu. KOja vrsta materijala je u pitanju? Ako se radi o vinilnim tapetama, u suštini je bolje je da ih skinete i počnete iznova. U kakvom je stanju je zid? Ako oštećen, onda prvo treba to da rešite.

Sledeće pitanje je koliko slojeva tapeta ima na zidu? Ako se nekoliko uglova ljušti, možete popraviti sa specijalizovanim lepkom za popravku tapeta.

Da li je tapetama potreban prajmer? Uopšteno, ne, ali ako imate vinilne tapete koje ne želite da uklonite, možete obojiti prajmerom da biste dali površinu na koju nove tapete mogu da prianjaju. I na kraju, da li je lakše ukloniti pozadinu i početi ponovo? Ako sumnjate u stanje trenutne pozadine, najbolje je da uklonite staru pozadinu i počnete iznova.

Članak se nastavlja posle reklama

Pre nego što počnete da lepite bilo koju novu pozadinu preko stare pozadine, potrebno je da preduzmete nekoliko koraka da biste pripremili staru pozadinu.

1. Proverite zid

Pre nego što se bavite bilo kakvim problemima sa tapetama, proverite da li na zidu postoje oštećenja, rupe ili se malter osipa. Potražite eksere i zavrtnje koji možda vire iz zida i uklonite ih jer mogu da pocepaju novu tapetu. Ako postoje rupe, ispunite ih malterom za krpljenje ili unutrašnjim punilom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako nađete labav malter ispod stare tapete, tada pažljivo nožem isecite i skinite deo tapete i uklonite malter koji se ospima. Zatim čvrstom četkom uklonite sve ostatke, napunite, sačekajte da se osuši i istrljajte brusnim papirom.

2. Popravite šavove na tapeti

Identifikujte sve raširene šavove ili labave uglove na tapetama i popravite ih lepkom za popravku tapeta i valjkom za šavove. Ako ispod tapeta ima mehurića, uzmite oštar nož i malo zasecite mehur, premažite lepkom i izravnajte valjkom. Vlažnom krpom obrišite višak lepka.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Očistite zidove

Nakon što ste završili prethodna dva koraka, potrebno je da očistite zidove. Uzmite čvrstu četku i pređite preko zidova od poda do plafona. Na kraju uzmite sunđer, kantu i rastvor šećernog sapuna i obrišite zidove i ostavite da se osuše.

Koji je najbrži način za uklanjanje starih tapeta?

Ako ste odlučili da je bolje da se rešite svoje stare tapete, onda morate da razmislite kako da to učinite. Obično su oljuštene ili pocepane tapete razlog zašto želite da ih se rešite. Ako je to slučaj, trebalo bi da budete u mogućnosti da otkinete stare tapete.  Ovo će vam verovatno ostaviti zakrpe koje nije tako lako ukloniti. Prvo ih pomoću sunđera natopite toplom vodom, a potom skinite strugačem.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako želite da prefarbate tapete

Umesto da nanosite nove tapete preko starih, možete ih prefarbati kako bi izgledale kao nove.  Ali, prethodno bi valjalo da obavite neke pripreme.

Tip tapeta će odrediti kako ćete naneti boju kada farbate tapete. Ako imate papirne tapete možete ih prefarbati ako kontrast boja nije prevelik. Ali, ako imate vinil ili tapete sa jakim bojama ili šarom, moraćete da nanesete prajmer pre nego ih ofarbate.

Članak se nastavlja posle reklama

Dijana Škorić

kanzefar / gettyimages.com