Kako da uklonite stare tapete kao profesionalac

by | June 27, 2023
Kako da uklonite stare tapete kao profesionalac

Ako se pitate kako da uklonite stare tapete, nije toliko teško kao što mislite. I ne morate da unajmite profesionalca, možete vi to i sami.

Možete se opustiti jer imamo dobre vesti za vas. Postavljanje tapeta je mnogo komplikovanije nego njihovo uklanjanje, naročito ako morate da uklopite šare. Uklanjanje tapeta zahteva samo četiri laka koraka. Najlakši način da uklonite stare tapete je da koristite sredstvo za skidanje tapeta, strugač za boju i aparat za paru (toplota olabavljuje tvrdoglavi lepak).

Možete napraviti “uradi sam” sredstvo za uklanjanje tapeta od sapuna i vode ili koristiti mešavinu sirćeta i vode – hemikalije razlažu lepkove na isti način. Belo sirće je posebno korisno za uklanjanje ostataka starog lepka.

Kako da uklonite stare tapete: Šta vam sve treba

Da, tapete mogu tvrdoglavo da se drže za zidove, ali sa pravim alatima i uputstvima, sigurno ćete uspeti da to uradite kako treba. Šta vam je potrebno za to:

  • Špahtla
  • Ribaća četka
  • Sprej za uklanjanje tapeta ili univerzalno sredstvo za čišćenje
  • Flašica sa rasprskivačem

Prvi korak: Uklonite sve poklopce utičnica i prekidače. Počevši od uglova, skinite površinski sloj (odštampana strana tapeta koju vidite) pomoću špahtle i polako ga ogulite.

Drugi korak: Olabavite tapete. Radeći u delovima, natopite preostale tapete tako što ćete mokrim sunđerom preći preko površine i ostaviti da odstoji najmanje 10 minuta (što duže, to bolje). Uklonite ostatke tapete četkom za ribanje i ostružite ih špahtlom.

Treći korak: Koristite sprej za uklanjanje tapeta za uklanjanje lepljivih mesta. Alternativno, možete isprobati uobičajeno univerzalno sredstvo za čišćenje – ono može dobro uraditi posao.

Četvrti korak: Za izuzetno tvrdoglave ili stare tapete, možete koristiti parnu mašinu da omekšate lepak pre nego što krenete da skidate tapete.

Kako da uklonite stare tapete: Šta je još važno

Kada postavljate nove tapete, najbolje je da koristite pastu koja je rastvorljiva u vodi radi lakšeg uklanjanja. Osim paste, većina tapeta je sada pokrivena oblogom od vinila, papira, tkanine ili prirodnog tekstila, tako da se ne pričvršćuju direktno na zid. Ovaj posredni medij čini tapetu mnogo lakšom za nanošenje, uklanjanje i zamenu, jer štiti zid od oštećenja pripremajući ga za odgovarajuću apsorpciju paste. Ako ste već odabrali lepe, visokokvalitetne tapete, najbolje je da njome rukuje vešt majstor kako ne bi kasnije oštetili zidove.

Moderne tapete za dečiju sobu

 


Ranka Bulatović

UnitedPhotoStudio1/gettyimages.co.uk