Kako u 5 koraka uklopiti stari nameštaj i antikvitete u svoj dom?

by | March 25, 2024
stari nameštaj

Da biste naučili kako to da uradite, ne postoji niko kao španski dizajner enterijera Tristan Domeck, stručnjak za vođenje dijaloga domova sa prošlošću kroz njihovu arhitekturu i, naravno, nameštaj i dodatke.

Kako uklopiti stari nameštaj u domu: Staro i novo u korist lepog doma

Dizajner Tristan Domeck fasciniran je susretom prošlosti i sadašnjosti i za njega ne postoji stil koji ne može da parira antičkim komadima. Često to viđamo u njegovim projektima, pa on uvek proučava istoriju kuće i trudi se da sačuva izvorni karakter prostora, obnavljajući lajsne, cementne pločice, grede…

Takođe, i sa nameštajem, uspevajući da kombinuje restaurirani nameštaj sa komadima savremenog dizajna po meri. Evo njegovih saveta kako da uključite antikvitete u svoj dom.

Važnost obučenog “oka”

Mislim da uvek možete da ugradite antikvitete u bilo koji prostor sa bilo kojim stilom, ali to takođe zavisi od ere antičkih komada. Na primer, nikada ne bih stavio konzolu Luja XVIII u modernu kuću 21. veka. U super modernoj kući čistih linija, prelep starinski kastiljanski komad mi se čini veoma elegantnim, ali morate proceniti njegov kvalitet i znati kako da ga integrišete u savremeno okruženje. Nisam mogao da objasnim koja je tačna formula, ona izlazi sama, „oko vidi“.

Razumeti šta je staro, a šta… staro

Ponekad mislimo da možemo da koristimo nasleđenu sofu da uštedimo novac, ali moramo da razmislimo da li se zaista isplati, pošto je pretpaciranje stare, dotrajale sofe obično skuplje od kupovine novog. Ponekad smo skloni da pomešamo stare komade sa starinskim. Samo zato što je komad nameštaja star mnogo godina ne znači da je kvalitetan ili vredan. Verujem da vredi zadržati samo komade koji imaju vrednost u smislu kvaliteta. Zatim postoje stvari koje nam se jednostavno jako sviđaju. Za njih ćemo napraviti mesta u sekundarnom uglu naše kuće.”

Mešajte i spajajte, uvek

Volimo da mešamo stilove, ako govorimo o antiknoj sofi (mislim na sofu pre 20. veka), upario bih je sa savremenim stolićem za kafu, na primer. Ako imamo stare trpezarijske stolice, na primer, više volim vintage komade (pod vintage mislim na komade iz sredine 20. veka), i uvek bih ih tapacirao modernom tkaninom.

Obnovi, dozvoljavajući da se uoči protok vremena

Smatram da bi antikvitete trebalo restaurirati da bi trajale još najmanje sto godina, ali samo u svrhu održavanja i produženja njihovog veka. Ali ne slažem se sa idejom da ih restauriram kako bi izgledali kao novi. Verujem da je lepota antiknog dela u tome što je protok vremena primetan. Ako ne razumete ovaj koncept, najbolje je da uopšte ne razmišljate o tome da imate antikvitete u svom domu.

Trendi antikviteti

Konzole nesumnjivo dobijaju na udaru. Oni su antikviteti koje je najlakše postaviti u vaš dom, a kao i svi antikviteti, dolaze u svim stilovima i mogu se postaviti u bilo koju vrstu doma.

Antikviteti koji dodaju karakter

Izrada nesumnjivo dodaje mnogo karaktera dekoru. Postoje drevni komadi terakote koji su pravi dragulji. A takođe i sofisticiraniji komadi kao što su biste ili mermerne skulpture.


Borjana Božić

Suchada Tansirimas/gettyimages