Najizdržljivija biljka za terasu: Savršen izbor za vaš prostor na otvorenom

by | March 24, 2024
Najizdržljivija biljka za terasu: Savršen izbor za vaš prostor na otvorenom

Kada je reč o odabiru biljaka za terasu ili balkon, tražite vrste koje su otporne i zahtevaju minimalno održavanje. Stručnjaci iz Pia Paisajismo nude preporuke koje će vam pomoći da izaberete savršene biljke za vašu terasu.

Koja je najizdržljivija biljka za terasu i balkon?

Pri odabiru biljaka, bitno je uzeti u obzir lokaciju terase, orijentaciju, klimatske uslove i funkciju koju biljke trebaju ispuniti. Na primer, za sunčane terase preporučuju se biljke poput australijskog ruzmarina (Westringea fruticosa), trave kao što je Stipa tenuissima ili margarita (Erigeron karvinskianus). Za terase u hladu ili pod blagim klimatskim uslovima, preporučuju se biljke poput hortenzije (Hydrangea macrophylla), različitih sorti heuchera (Heuchera spp) ili paprati poput Dryopteris erythrosora.

Odgovor je: Austalijski ruzmarin je najizdržljivija biljka za terasu

Jedna od najotpornijih biljaka koju stručnjaci preporučuju je australijski ruzmarin (Westringea fruticosa). Ova biljka je uvek zelena, ima dekorativne male bele ili ljubičaste cvetove, zahteva vrlo malo orezivanja i podnosi kako hladnoću tako i toplotu. Takođe, ima vrlo nisku potrošnju vode, što je čini idealnom za terase.

Kada je reč o nezi, australijski ruzmarin je laka biljka za uzgoj. Preferira sunčane položaje, ali dobro podnosi i senku. Zahteva minimalno zalivanje i dobru drenažu supstrata. Što se tiče orezivanja, preporučuje se jednom godišnje nakon cvetanja.

Biljke za sunčane terase

Za sunčane terase preporučuju se biljke poput australijskog ruzmarina (Westringea fruticosa), trave kao što je Stipa tenuissima ili margarita (Erigeron karvinskianus).

Biljke za terase u hladu

Za terase u hladu ili pod blagim klimatskim uslovima, preporučuju se biljke poput hortenzije (Hydrangea macrophylla), različitih sorti heuchera (Heuchera spp) ili paprati poput Dryopteris erythrosora.

Ukrasite terasu ili balkon sa otpornim biljkama poput australijskog ruzmarina i stvorite prijatnu atmosferu sa minimalnim održavanjem. Ove biljke će sigurno doprineti stvaranju prijatne atmosfere na vašem otvorenom prostoru, bez potrebe za čestim intervencijama i negom. Investirajte u biljke koje će dugo trajati i učiniti vašu terasu oazom mira i lepote.


Borjana Božić

pexels