Spavaća soba u potkrovlju: Ideje za dizajn spavaće sobe

by | June 18, 2023
spavaća soba u potkrovlju

Spavaća soba u potkrovlju može biti odlična ideja. Odabrali smo neke od najlepših ideja za dizajn spavaće sobe u potkrovlju da vam pokažemo kako da kreirate moderan, funkcionalan i estetski ugodan prostor. Spavaća soba u potkrovlju je jedinstvena prilika da iskoristite prednosti neobičnih oblika kosog krovnog prostora i napravite udobnu, intimnu i opuštajuću sobu.

Generalno, podovi u potkrovlju imaju posebnu geometriju koja će se morati uzeti u obzir prilikom dizajniranja enterijera. Kosi plafon i zidovi, uski prolazi, drugim rečima – nedostatak prostora može biti izazov. Ali ograničen prostor neće biti problem ako planirate svoj projekat unapred sa pažnjom i kreativnošću. Potkrovlje se može koristiti za uređenje gostinske spavaće sobe, glavne spavaće sobe ili spavaće sobe za tinejdžere. I imaćete više slobodnog prostora na donjem spratu za druge namene (dnevni boravak, trpezarija, kuhinja).

Spavaća soba u potkrovlju: Prednosti i mane

Odakle početi i šta uzeti u obzir. Kako odabrati šemu boja, osvetljenje i nameštaj? Kako planirati zoniranje i koji je odgovarajući nameštaj? Da li je vredno preduzimanja takvog projekta? Da, ideje za dizajn spavaće sobe u potkrovlju izgledaju sjajno na fotografijama, ali mnogi ljudi sumnjaju da će moći postići takve rezultate. Daćemo vam neke zaista korisne savete i savete, ali pre toga hajde da pogledamo prednosti i nedostatke spavaćih soba u potkrovlju. Na prvom mestu, ideje za dizajn spavaće sobe u potkrovlju nude vam prednost da proširite površinu kuće i uživae u veličanstvenom pogledu na noćno nebo. Možete odrediti veličinu različitih funkcionalnih zona i ako vam to dozvoljava raspoloživi prostor, možete imati sopstveno kupatilo ili urediti prostor za kućnu kancelariju.

Odlično osvetljenje

Mnoge sobe u potkrovlju su opremljene krovnim prozorima ili panoramskim prozorima koji pružaju obilje prirodnog svetla. Spavaća soba u potkrovlju sa kosim prozorima biće najromantičnije mesto u kući – uveče možete gledati zvezde, a ujutru se buditi sa prvim zracima sunca. Kao lošu stranu treba istaći to da potkrovlju treba dodatna toplotna i hidroizolacija, što je značajna investicija. Međutim, ovo može biti velika prednost zbog činjenice da će nakon izolacije gubici toplote u kući biti značajno smanjeni. Izbor završnih obrada i raspored prostorija u velikoj meri zavisi od vrste krova i da li želite da iskoristite maksimum.

Odredite glavnu funkciju sobe

Da li vam je potrebna glavna spavaća soba, dečija soba ili spavaća soba za goste? Pogledajte oblik krova. Glavni faktor koji će odrediti izgled vaše buduće spavaće sobe u potkrovlju je oblik krova. U skladu s tim se određuju ostali elementi. Oblik krova će odrediti vrstu plafona i uglove zidova, raspored nameštaja itd.

Pitajte stručnjaka

Nacrtajte skicu koja će vam pomoći da vizualizujete svoje ideje. Pozovite dizajnera enterijera ili unajmite arhitektu koji će vam dati stručne savete. Neko ko će moći da izvrši tačne proračune troškova kako ne biste morali ništa da menjate u procesu pretvaranja potkrovlja u spavaću sobu i plaćate dupli rad. Razmislite o završnim materijalima jer će dati izgled vaše spavaće sobe. Obično se plafonske grede ostavljaju izložene jer imaju mnogo šarma i lako se uklapaju u mnoge stilove enterijera. Ako soba ima oštre uglove i uglove, smislite kreativne načine da ih “omekšate”.

Spavaća soba u potkrovlju: Kako odabrati boje

Izbor boja za završnu obradu spavaće sobe u potkrovlju zasniva se na istim principima kao i pri izboru boja za završnu obradu drugih prostorija. Međutim, evo nekoliko korisnih ideja koje možete imati na umu: Krovni prozori stvaraju specifično osvetljenje usmereno odozgo prema dole pod određenim uglom. Ovo se mora uzeti u obzir prilikom planiranja enterijera.

Ako su prozori mali, koristite svetle tonove – belu, pastelne nijanse roze, boje slonovače. Dekorativni akcenti se mogu dodati svetlim dodacima, neobičnom stolicom ili ekspresivnim uzorcima tekstila. Tamni tonovi se mogu koristiti u prostorijama sa velikim prozorima. Kombinacije kontrastnih tonova, uključujući klasičnu crno-belu, izgledaju dobro, ali tamne nijanse ne bi trebalo da dominiraju.

Bolje je izbegavati tapete sa prevelikim šarama. Male šare će učiniti prostoriju vizuelno većom. Tople nijanse, neutralni i prirodni tonovi poput bež, roze, maslinaste, svetlo braon boje stvaraju osećaj udobnosti i mira. Drvo, cigla ili dekorativni malter, mogu biti dobro rešenje. Ako je završna obrada zidova u bogatim bojama, nameštaj i tekstil treba da budu svetlih nijansi.

Ideje za osvetljenje

Po pravilu, tavanske prostorije nisu dobro osvetljene. Ako ima malo prozora ili su prozori male veličine, potrebni su vam dodatni izvori svetlosti. Postoji nekoliko dizajnerskih trikova koji će vam pomoći da poboljšate osvetljenje i date prostoriji poseban dodir. Koristite ogledala. Mogu se postaviti strateški i odražavati svetlost koja dolazi sa prozora ili lustera. Ogledala povećavaju osvetljenje i istovremeno čine prostoriju vizuelno većom.

Pored lustera, koristite podne lampe, zidne svetiljke, stone lampe.  Ako ne postoji mogućnost dodavanja prozora, možete okačiti lažni prozor na zid, ukrasiti okvir, zavesama i koristiti LED svetla. Trakaste svetla su još jedna opcija i pomoću njih možete osvetliti niše, ugradne police itd.

Kako odabrati nameštaj za spavaću sobu u potkrovlju

Dizajn celokupnog nameštaja treba izabrati u skladu sa stilom enterijera i celokupnom koncepcijom. Tako da sve izgleda uravnoteženo i harmonično. Nema potrebe da pokušavate da stisnete tonu nameštaja u potkrovlju. Izbegavajte velike i glomazne komade, posebno ako soba nije velika, jer oni vizuelno čine prostor manjim. Ne stavljajte delove nameštaja blizu jedan drugom. Fokusirajte se na funkciju i ergonomski dizajn i razmislite o prostoru, vazduhu i lakom čišćenju. Krevet, komoda, eventualno fotelja je sve što vam treba. Ugrađeni ormari i police za skladištenje su dobra ideja i omogućavaju vam da kreativno koristite prostor.

Gde smestiti krevet

Obično se krevet nalazi ispod nagnutog plafona. Ovo je veoma zgodan raspored jer suprotni zid, koji nema nagib, ostaje slobodan i možete postaviti TV, otvorene police i sl. Ako vam prostor dozvoljava možete ga staviti u sredinu sobe. Dodajte mali tepih, delimično sakriven ispod kreveta, prelepe jastuke i mekano ćebe i imaćete veličanstvenu, udobnu spavaću sobu.

Ako nagib krova ne počinje od poda, već malo više, mogućnosti planiranja su još veće. Ispod nagiba možete smestiti prostor za rekreaciju ili kućnu kancelariju. Niše su savršeno mesto za sve vrste ugradnji i pružaju odličan prostor za skladištenje. Možete ih koristiti kao police za knjige ili kao mesto za izlaganje fotografija, stilskih dodataka itd. Druga ideja je da imate prilagođene ormare ili fioke i na taj način će vaša spavaća soba biti uredna i uredna. Visoke ormare zamenite modularnim modelima koji se lako mogu ugraditi u niše.

 

Ako vas zanima kako još možete da uredite potkrovlje, pogledajte na:

Adaptirajte potkrovlje u savršen životni prostor


Artjafara/gettyimages.co.uk