Prolećni trendovi: 5 aktuelnosti koje zadržavamo i one kojih se rešavamo

by | March 24, 2024
Prolećni trendovi: 5 aktuelnosti koje zadržavamo i one kojih se rešavamo

Proleće je već stiglo i tvoj dom traži promenu. Zato smo sakupili trendove koji donose eksploziju života ove sezone i one od kojih se moramo oprostiti.

Prolećni trednovi: Šta zadržavamo, a šta zaboravljamo?

Da, da, već je stiglo. Proleće je već ovde i sa sobom donosi nove trendove za dekorisanje našeg doma. Ali kao što neki trendovi dolaze, od drugih se moramo oprostiti do daljnjeg. Ovo su materijali, boje, oblici i stilovi koji će dominirati u dekoraciji enterijera tokom narednih meseci… I neće vas iznenaditi… Jer prirodno i dalje ostaje trend.

Ostaju: Prirodni materijali

Još jednu sezonu, materijali poput drveta, prirodnih vlakana, kamena, lana ili pamuka su glavni junaci dekoracije enterijera. I to zato što sve više tražimo tu vezu sa našim korenima, sa najčistijom suštinom koju nam priroda pruža, sa ručno izrađenim komadima nameštaja…

Zadržavamo trend velikih biljki

Priroda ponovo postaje glavni junak unutrašnjosti kuća. Ali napuštamo mini biljke ili diskretnije primerke za velike vrste, sa karakterom. Biljke poput fikusa, pachire ili monstera delicioza izgledaće sjajno u ćošku dnevne sobe. To je prava deklaracija ljubavi prema prirodnom.

Ostaju: Zelena i bež boja

Ponovo, sa eksplozijom života koju donosi proleće, zelena postaje dominantna boja među trendovima ove sezone. I, da, u gotovo svakoj nijansi: od najintenzivnijih zelenih, poput onih na posteljini u ovoj spavaćoj sobi, do ispranih zelenih, koji takođe dobijaju pristalice u proleće 2024.

Još jedna boja koju ne napuštamo su beževi tonovi, koji nas ponovo obavijaju svojom toplinom i prirodnim, smirenim vezom.

Prolećni trendovi: Tihi luksuz i dalje trenduje

Videli smo kako je trend tihog luksuza sticao pristalice tokom cele prošle godine i ove godine. U ovim ambijentima trijumfuje jednostavan i sofisticiran dekor, sa kvalitetnim nameštajem i opuštenim izgledom koji ne gubi eleganciju. Ovaj trend zagovara vremenski neutralnost, prirodne materijale i tople neutralne boje.

Zadržavamo i pruge

Pruge su ponovo najtraženiji dezen ove sezone. Međutim, videćemo ih na diskretan i elegantan način, kako na posteljini tako i na tekstilima koji dekorišu sofu. Kombinovane sa drugim jednobojnim jastucima u tonovima bež, terakote i zelenih, obradovaće ljubitelje elegantnih ambijenata sa nijansama koje se približavaju prirodnom.

Zaboravite na serijski nameštaj

Zato što ove sezone više biramo ručno izrađene predmete i nameštaj, one koji su drugačiji od bilo koje druge stvari i imaju neku nesavršenost koja ih čini jedinstvenima. Na ovaj način, bežimo od kreacija u seriji i biramo te nesavršene komade koji, uz to, doprinose da prostor bude topliji i da se podigne temperatura.

Šareni nameštaj gubi na popularnosti

Ako je prošle godine bio pravi trend, ove godine smo prestali da ih viđamo u katalozima i prodavnicama dekoracija. Umesto toga, više se opredeljujemo za nameštaj sa prirodnim i toplim završecima, poput drveta u svom najčistijem obliku, gde su vene vidljive i, naravno, na dodir.

Preterana upotreba sive i bele nisu više trend

Godinama smo koristili sivu boju u dekoraciji kao elegantan, sofisticiran i moderan adut koji je dominirao dekoracijom. Ali sada je izgubila snagu, u korist neutralnih tonova poput slomljenog ili koštunjavog belog (ne čisto belo, koje takođe prestaje da bude trend), kombinovano sa toplim bojama poput terakote, jednog od tonova koji se vraća ovog proleća sa ciljem da unese toplinu i vitalnost u prostorije.


Borjana Božić

vicnt/gettyimages