Zavese za male prostorije: Kako odabrati idealne?

by | March 24, 2024
zavese

Ukoliko živite u malom stanu ili kući, svaki deo prostora vam je bitan. Međutim, ukoliko želite da vaš prostor izgleda kao da je veći nego što jeste, odlučite se za ovakve zavese.

Zavese za male prostorije: Kako izabrati savršenu zavesu

Birajte neutralne boje

Zavese u neutralnim nijansama su nepogrešiv izbor kada soba treba da izgleda prostranije. Najbolje su sledeće nijanse: bela, bež, krem, svetlo siva. Izaberite onu koja je u skladu sa vašim ukusom, ali i onu koja se uklapa sa vašim ostalim nameštajem.

Draperije su moderne

Ovo je opcija koja uvek odnosi pobedu zbog svoje elegancije. Sofisticiranost kojom možete obogatiti sobu izborom ovih detalja je zaista od velikog značaja, posebno u malim stanovima. Kobinacija draperija i zavese treba da bude kontrastna.

Zavese za male prostorije: Rolo-zavese u maloj kuhinji

Zavese za mali prostor nikada nije lako izabrati, ali ovaj moderan i luksuzni detalj bez sumnje će pravilno dekorisati vašu kuhinju. Osim što izgledaju fantastično, veoma jednostavno se održavaju, a osim toga,  sa njima postižete i privatnost, a ne umanjuju svetlost.

Birajte prozirne zavese

Ako želite da zavesa učini da vaš prozor izgleda veće, držite se dalje od neprozirnih zavesa teških tkanina, kao i zavesa tamnih boja. Svetlije, tanje i prozirne zavese izgledaju mnogo elegantnije u malom prostoru.

Zavesa od poda do plafona

Postoji mit da su zavese od poda do plafona pogodne samo u velikim prostorijama, međutim, to uopšte nije istina. Jedino je bitno da obratite pažnju na to da zavesa bude u ravni sa podom, ne i da se vuče po njemu.

Zavese za male prostorije: Prirodne tkanine

Ukoliko budete birali tkanine poput lana ili pamuka koje su sinonim za svetlost, toplinu i svežinu, sigurno nećete pogrešiti.

Prazan prostor između zavese i nameštaja čini prostor većim

Prostorija može delovati manje ukoliko u njoj bude previše stvari. Zbog toga je bitno da se između nameštaja i zavesa ostavi nekoliko centimetara kako bi se ostavio utisak većeg prostora.

 

 


Scovad/gettyimages

Tags: