Idealne biljke za balkon koje će trajati cele godine

by | March 14, 2024
Idealne biljke za balkon koje će trajati cele godine

Kada je vruće, uzgajanje u saksiji ili sadi može biti teže nego u zemlji.

Izdržljive biljke za balkon: Kako da vam balkon bude lep cele sezone?

Zaista, ako su u zemlji, biljke mogu da dosegnu dublje za vlagu, u saksiji, one zavise od vaše kante za zalivanje, pogotovo jer što je kontejner manji, to je brže isparavanje! Zato je za svoj balkon bolje izabrati biljke koje prežive celo leto bez zalivanja (ili skoro). Sukulentne, mediteranske, cvetne biljke…

Sedum

Pripadajući porodici Crassulaceae, sedum je savršen za sunčani balkon bez zalivanja! Postoji oko 400 vrsta seduma: njegov habitus može biti uspravan ili prekriven, cvetovi su mu ružičasti, beli ili žuti, listovi, uvek mesnati (jer je sočna biljka koja čuva vodu u svojim listovima), takođe predstavljaju prelepu raznolikost oblika i boja. Robusna je i otporna je na sušu, ali i na temperaturne varijacije, bolesti i parazite.

Generalno, sedum ima malo potreba: potrebno mu je sunce i dobro drenirano tlo. Sedum ima samo površne korene: izaberite plitku, ali dovoljno široku posudu. U saksiji i zaštićenom od kiše, zahtevaće zalivanje, ali veoma umereno. Nije potrebno davati đubrivo.
Konačno, imajte na umu da je reznice vrlo lako napraviti na sedumima: neke vrste čak prirodno razvijaju korene čim jedno od njihovih stabljika dođe u kontakt sa zemljom. Dovoljno da umnožite svoje biljke i ponudite ih onima oko vas! Uradite to krajem proleća, pre perioda cvetanja.

Ruzmarin

Mali grm koji se od početka proleća krasi lepim malim cvetovima, ruzmarin odmah priziva jug. Divlje raste na kamenitim i suvim zemljištima šikara ili makije, ali takođe uspeva u saksijama. Bez poteškoća toleriše siromašna zemljišta, hladnoću (do -12°C) i… sušu. Ruzmarin u saksiji će ceniti sunčanu lokaciju (i po mogućnosti zaštićenu od vetra) i dobro drenirajući supstrat.

Prve godine ruzmarina zalivajte redovno, ali umereno. Zemlja se mora dobro osušiti između dva zalivanja. Zatim, u narednim godinama, smanjite zalivanje: budite oprezni, međutim, tokom perioda produžene suše. Pazite na svoju mediteransku biljku : ako listovi ruzmarina uvenu i postanu smeđi, ponestaje mu vode! Međutim, nikada ne dozvolite da voda stagnira u tanjiru. Konačno, ruzmarin ceni loša tla, nećete morati da dodajete đubrivo.

Što se tiče veličine ruzmarina, može se uzeti u obzir ako želite da date oblik svojoj biljci, ali morate ostati umereni.

Biljke za balkon: Ukrasni tušt

Ne treba mešati sa divljim portulakom, ukrasni portulak nudi prelepe šarene cvetove (od roze do žute, narandžaste i bele) i odličnu otpornost na sušu. Razlikujemo velikocvetnu portulak (ili portulaca grandiflora), jednogodišnji sukulent, od višegodišnje portulake (ili delosperme.
Ukrasnom portulaku nije potrebno mnogo zemlje za rast: izaberite prilično širok, ali plitak kontejner. Najvažnija stvar kada ugrađujete svoj portulak u saksiju? Ponudite im dobro dreniranu podlogu i sunčanu lokaciju.

Što se zalivanja tiče, prve godine treba da bude redovno, ali umereno. Važno je da zemlja ima vremena da se dobro osuši između dva zalivanja. U narednim godinama, van perioda produžene suše, možete smanjiti zalivanje. Portulak ne zahteva dodavanje đubriva, ali ga možete malo (tečnog) dati u proleće za još intenzivnije cvetanje.

Ako portulak postane invazivan na vašem balkonu, možete ga orezati. Na kraju, imajte na umu da je osetljiv na mraz od -8°C.

Majčina dušica

Baš kao i ruzmarin, timijan će mirisati vaš balkon! Mediteranska biljka, timijan voli sunce i dobro podnosi sušu . I dobre vesti: to je aromatična biljka koju je vrlo lako uzgajati u saksiji. Tu uspevaju sve sorte majčine dušice: obična majčina dušica koja dobro odolijeva hladnoći, majčina dušica limuna i njeni lila cvetovi ili divlja majčina dušica, puzava sorta.

Majčina dušica ceni veoma drenirajuće zemljište, jer ako postoji nešto što ova biljka ne može da toleriše, to je višak vode. Zalivanje treba da ostane umereno. Ostavite da se zemlja dobro osuši između dva zalivanja i uklonite vodu iz tanjira da sprečite oštećenje korena timijana. Da bi vaš timijan bio kompaktan, nemojte oklevati da orezujete (ali tek nakon cvetanja).


Borjana Božić

frazaz/gettyimages

Tags: