Mini ruže u saksijama: Mogu dugo da traju ako ih pravilno negujete

by | March 11, 2024
Mini ruže u saksijama: Mogu dugo da traju ako ih pravilno negujete

Mini ruže su višegodišnje biljke, posebno cenjene za uzgoj kada se raspolaže sa malo prostora, a ne želimo da se odreknemo zadovoljstva uživanja u prelepim cvetovima.

Mini ruže u saksijama: Kako da vam što duže traju?

Kao i njene “starije sestre”, mini ruže mogu da cvetaju skoro neprekidno, od maja do oktobra i ne zahtevaju veliku negu.

Idealne su za gajenje u saksijama na balkonima, ali se mogu saditi i u baštama u cvetnim gredicama ili se od njih mogu formirati ogradice ili samostalne kompaktne grupe na travnjacima, kada razmak između posađenih biljaka ne bi trebalo da bude veći od 20 do 30 cm. Mogu se gajiti i kao sobne biljke na prozorskoj dasci.

ChamilleWhite/gettyimages

Treba ih tretirati isto kao i ostale ruže, ali sa malo više pažnje zbog njihove veličine. Mini ruže vole sunce, ali treba birati položaje gde će biti u zaseni tokom najvrelijeg dela letnjih dana. Najbolje je da imaju direktno sunce samo nekoliko sati ujutro ili predveče. Ako je sunce prejako, na lišću se mogu javiti ožegotine. Mini ruže su osetljive i na mraz, pa ih zimi treba zaštititi unošenjem u zatvoren prostor ukoliko su sađene u saksijama ili saksije štititi umotavanjem ili oblaganjem i pokrivanjem nekim izolacionim materijalom kao što su trska, bambus, uvezana slama ili tkanine.

Mini  ruže: Zaštita od mraza

I mini ruže zasađene u vrtu preko zime treba pokriti sličnim materijalom da ne bi stradale od mraza. Ako želimo da gajimo mini ruže u saksijama, prvo je potrebno da ih presadimo u udobnu posudu najmanje dubine od 30 cm, jer su kontejneri u kojima se prodaju obično veoma mali i nedovoljni za pravilan razvoj biljke. Saksiju treba napuniti plodnom zemljom, idealno bi bilo specijalnom za ruže, ali može da pusluži i univerzalno zemljište za saksijsko cveće pomešano sa šakom peletiranog stajnjaka.

OlgaKorica/gettyimages

Kada se pripremate za zimovanje mini ruža, važno je da izaberete adekvatan način zaštite kako biste sačuvali biljke od niskih temperatura. Osim pokrivanja biljaka, razmislite o dodatnim merama kao što su upotreba zaštitnih materijala oko saksija ili dodatno obezbeđivanje toplote, posebno u ekstremno hladnim područjima. Pravilna priprema za zimu ključna je za očuvanje zdravlja i vitalnosti mini ruža kako bi i u narednoj sezoni donosile obilje prelepih cvetova.

Presađivanje: Kada je pravo vreme?

Ako je kupljena biljka u punom cvetu, sa presađivanjem treba sačekati da počne da precvetava. Kao i sve ruže, treba ih redovno zalivati da zemljište uvek bude malo vlažno, a svake sedmice do oktobra, u vodu treba dodati đubrivo za ruže ili univerzalno za cvetnice. Cvetove mini ruža treba uklanjati čim počnu da klonu i da se suše.

Makazama treba odseći cvet i deo drške sa dva lista da bi se izazvalo bočno grananje i stvaranje novih cvetnih izdanaka, a u oktobru celu biljku prekratiti za trećinu. Uz pravilnu negu mini ruže mogu trajati godinama i vremenom postaju sve lepše i velikodušnije cvetaju.

pexels

Mini ruže su izuzetno prilagodljive biljke i mogu se uspešno uzgajati i u različitim klimatskim uslovima. Zahtevaju dobro drenažno zemljište kako bi se izbeglo zadržavanje vode oko korena, što može dovesti do truljenja. Redovno proveravajte vlažnost zemlje prstom pre zalivanja kako biste izbegli prekomerno ili nedovoljno zalivanje, što može dovesti do problema s biljkama.

Mini ruže u saksijama kao sobne biljke

Kada su mini ruže gajene kao sobne biljke, treba im obezbediti dovoljno svetla, ali izbegavati direktan kontakt sa vrućim sunčevim zracima koji mogu izazvati oštećenja na lišću. Pružite im dovoljno prostora kako bi se slobodno razvijale, izbegavajući prenatrpanost saksija. Redovno uklanjajte suvo lišće i cvetove kako biste održavali biljku čistom i zdravom.

 

Borjana Božić

pexels