Kako da vam lale u vazi što duže traju: Ovi trikovi će vam sigurno pomoći

by | February 20, 2024
Kako da vam lale u vazi što duže traju: Ovi trikovi će vam sigurno pomoći

Lale su definitivno najlepše cveće koje trenutno možemo imati u našem domu. Njihove raznobojne latice donose osećaj proleća u naš život, ali da bi ta lepota trajala što duže, potrebno je posvetiti određenu pažnju njihovom održavanju kada ih jednom stavimo u vazu.

Kako da vam lale u vazi što duže traju: Saveti za pravilno održavanja

Prvo što treba da uradimo je da nabavimo sveže i zdrave lale. Birajte cvetove koji imaju čvrste i nepovijene stabljike, sa čvrsto zatvorenim pupoljcima. Ovakve lale imaju duži životni vek nakon što ih stavimo u vazu.

Pravilno rezanje stabljika

Kada donesemo lale kući, vreme je da ih pripremimo za vazu. Prvo, operite ruke kako biste uklonili bilo kakvu prljavštinu ili masnoću koja bi mogla da se prenese na cvetove. Zatim, uz pomoć oštrog noža ili makaza, odsecite donji deo stabljike pod blagim uglom. Dijagonalni rez je ključan jer omogućava bolje upijanje vode i hranljivih materija.

Idealna vaza i voda

Nakon što smo pripremili stabljike, sledeći korak je da izaberemo odgovarajuću vazu. Vaza treba da bude čista i dovoljno duboka da pruži dovoljno podrške stabljikama. Takođe, bitno je da voda u vazi bude čista i hladna. Topla voda može ubrzati propadanje cveta, dok hladna voda produžava svežinu. Ako imate mogućnost, koristite filtriranu vodu ili destilovanu vodu, jer hlorisana voda može štetiti cvetu.

Kada smo sve pripremili, vreme je da stavimo lale u vazu. Pazite da nežno rukujete sa cvetovima kako ne biste oštetili latice ili stabljike. Odmah nakon što ih stavimo u vazu, trebalo bi da ih držimo podalje od direktnog sunčevog svetla i izvora toplote, kao što su radijatori ili grejalice. Prekomerna toplota može ubrzati proces starenja cveta i skratiti njihov životni vek.

Održavanje je ključno

Pored pravilne pripreme i postavljanja u vazu, redovno održavanje je ključno za produženje životnog veka lala. Svaka dva do tri dana, promenite vodu u vazi i operite vazu kako biste uklonili eventualne ostatke bakterija ili gljivica koje bi mogle ubrzati propadanje cveta. Takođe, obavezno uklonite svu trulež ili uvele delove cveta kako biste sprečili širenje infekcije na zdrave delove.

Dodavanje hranljivog rastvora u vodu takođe može značajno produžiti životni vek lala. Možete kupiti specijalizovana cvetna đubriva u prodavnicama ili jednostavno napraviti svoj domaći rastvor dodavanjem malo šećera ili nekoliko kapi limunovog soka u vodu.

Najpopularniji trik za lale u vazi

Još jedan trik koji možete probati je dodavanje aspirina u vodu. Aspirin pomaže u otvaranju pupoljaka i poboljšava cirkulaciju vode u cvetu, što rezultira dužim trajanjem lala u vazi.

Uz sve ove korake i savete, vaše lale će sigurno ostati sveže i lepe duže vreme. Nemojte zaboraviti da uživate u njihovoj lepoti dok traju i da se redovno brinete o njima kako bi vam pružile što više radosti i veselja.


Borjana Božić

Chiociolla/gettyimages