Skandinavski hygge i italijanska elegancija u renoviranom domu

by | February 19, 2024
Skandinavski hygge i italijanska elegancija u renoviranom domu

Cristina Celestino dizajnirala je penthaus stan u Rimu u kojem udobni privatni prostori u kontrastu sa prostranim, otvorenim dnevnim boravkom.

Skandinavski hygge i italijanska elegancija u renoviranom domu

Cristina Celestino je jedno od najtraženijih imena u dizajnu. Nedavno je dizajnirala, između ostalog, seriju nameštaja za Fendi Casa, butike za Sergio Rossi i kolekciju parfema za Diptyque, kao i hotel “Palazzo Avino” u Ravelu i apartmane u Milanu i Udinama. Ali upravo je ovaj stan u Rimu koji Cristina Celestino opisuje kao “najvažniji privatni projekat do sada” svog studija. Penthaus stan, koji uključuje krovnu terasu sa spektakularnim pogledom, stvoren je za par iz inostranstva koji se zaljubio u grad. Oboje koriste svoj novi dom kako za život tako i za kreativni rad.

Najveći potencijal potkrovlja: Puno svetla i prirode

Stan, smešten na poslednjem spratu četvorospratne zgrade iz 1930-ih godina u četvrti Parioli, godinama nije bio korišćen kada je Cristina Celestino prvi put ušla u njega. “Ono što me prvo impresioniralo bilo je prirodno svetlo koje je dopiralo do svakog ugla”, seća se. “Takođe sam bila impresionirana neverovatno sceničnim okruženjem i potencijalom da se prostori povežu sa spoljnim svetom kroz okvire pogleda.”

Italijanska elegancija u renoviranom domu: Novo uređenje prostorija za penthaus

Kada je zgrada građena, objašnjava Celestino, potkrovlje je zapravo bilo namenjeno kao “mesto zadovoljstva”, posvećeno zabavi; stoga je moralo biti preuređeno da bi se koristilo kao stan. Celestino je pogledala stanove na nižim spratovima, koji su dizajnirani prema racionalističkim principima, kako bi ih koristila kao vodič prilikom planiranja novog rasporeda. “Na zapadu, dnevni boravak je otvoren prema terasi, spavaće sobe su na južnom krilu, a kuhinja gleda na sever”, objašnjava ona.

Vlasnici, koji vode agenciju za događaje, želeli su povremeno održavati sastanke u svom stanu i postaviti mali izložbeni prostor – to je takođe moralo biti uzeto u obzir tokom renoviranja. Da bi zadovoljila sve različite zahteve, Cristina Celestino se fokusirala na centralni dnevni boravak: “Želeli smo stvoriti prostor koji deluje fluidno, ali je ipak pažljivo planiran tako da može biti centar svakodnevnog života stanovnika na svaki mogući način.”

Veliki dnevni boravak sa višestrukim funkcijama

Dnevne i radne površine sada su u istoj prostoriji, ali su odvojene jedna od druge stepenastim delom – “suptilnim gestom koji naglašava različite namene prostorije”. Dok je privatniji deo dnevnog boravka opremljen parketom od izbeljenog hrasta, radni deo dobio je pod od travertina, koji je izabran zbog svojeg tipično rimskog karaktera. U skladu sa racionalističkom arhitekturom zgrade, oba materijala su strukturirana geometrijski.

Skandinavski inspirisane spavaće sobe

U spavaćem delu, Celestino je bila inspirisana skandinavskim konceptom “hygge” kako bi sobe učinila udobnim. “Paleta dominiraju toplim, maslacem toniranim nijansama, sa mekim tepisima, toplim drvetom i teksturiranim površinama od žbuke”, kaže dizajnerka.

Takođe je koristila boje kao strukturalni element u ostatku stana: “Svaki deo je dizajniran sa specifičnom paletom: nijansa zelene dočekuje goste u ulazu i dnevnom boravku, dok senf žuta označava pragove, poput prozora sa izlogom prema terasi i prolaza koji povezuju dnevnu sobu sa hodnikom, kuhinjom i izložbenim prostorom.”

 


Borjana Božić

ismagilov/GettyImagesPlus