Minimalistički stan čija elegancija i jednostavnost ostavljaju bez daha

by | February 6, 2024
Minimalistički stan čija elegancija i jednostavnost ostavljaju bez daha

Studio Puccio Collodoro Architetti je svojim revolucionarnim projektom, CASA FLORO, redefinisao pojam stanovanja na periferiji severozapadnog dela Gela.

Minimalistički stan koji odgovara svim modernim standardima

Ova impresivna arhitektonska intervencija prevazilazi običnu rekonstrukciju, istražujući inovacije, funkcionalnost i novi identitet.

U srcu severozapadne periferije Gela, stambeni kompleks iz sedamdesetih godina postao je pozornica za transformaciju bez presedana zahvaljujući poslednjem projektu Puccio Collodoro Architetti. Intervencija usmerena ka definisanju dnevnog boravka fokusirala se na ambiciozan izazov: reinterpretaciju postojećeg prostora, ne gubeći pri tom vezu sa arhitektonskom istorijom mesta.

Dnevna svetlost je glavni akter projekta

Essenca ove revolucije dobija oblik u CASA FLORO, projektu koji omogućava inovativnu upotrebu svetlosti. Dnevna zona, sa svojim dvostrukim izlazima, postala je srce projekta sa ciljem da stvori dom prožet svetlošću i obavijen toplom i elegantnom atmosferom. Prostori su organizovani kroz funkcionalne staze, naglašene veštim korišćenjem materijala i završnih obrada.

Minimalistički stan sa efektnim detaljima

Detalji projekta pokazuju da je izbor materijala odigrao centralnu ulogu. Parket u ribljoj kosti, izrađen od prirodnog hrasta, ističe se kao vodeći element, usklađujući se sa kamenim efektom pločica u kuhinji. Hrast se prožima kroz prilagođene elemente dnevnog boravka, stvarajući kontinuitet i vizuelnu koheziju. Kuhinja, sa svojim impozantnim ostrvom u antracitnom fenixu i svetlim stubovima, doprinosi dinamičnom balansu između materijala i boja.

Prostrana dnevna zona dočekuje goste sa baricentričnim ulazom, dok je dnevna soba dominirana impozantnim trpezarijskim stolom, postavljenim paralelno sa kauč zonom. Veliki zid obložen pločama od sive stene i prirodnog hrasta služi kao scenografska pozadina celog prostora, pri čemu se esencija hrasta koristi i u radnom delu, u kontrastu sa belim lakiranim delom koji pokriva tehničku ploču radijatora. Funkcionalni blok, protežući se do ormara i kuhinjskih stubova, raspoređen je pod pravim uglom u odnosu na veliko ostrvo u antracitnom fenixu. Iz hodnika se pristupa spavaćoj zoni, koja je karakterisana harmonijom prirodnog hrasta u parketu.

Izazovi tokom projekta

Izazovi tokom projekta demonstrirali su fleksibilnost i inovacije dizajnera pred strukturnom mrežom sedamdesetih godina. Problemi sa neujednačenim zidovima su uspešno rešeni zahvaljujući prilagođenom nameštaju, potvrđujući sposobnost tima da se prilagodi potrebama investitora.

Na kraju, CASA FLORO je mnogo više od rekonstrukcije; to je arhitektonska tvorevina koja transformiše istorijski kontekst u savremeno prebivalište. Puccio Collodoro Architetti je majstorski igrao sa svetlošću, dragocenim materijalima i prilagođenim dizajnom, pružajući prostoru novi identitet ne zanemarivši pri tom njegovu prošlost. Elegantna sinteza modernosti koja istražuje granice inovacije u arhitekturi stanovanja.